Na četverogodišnjoj, redovitoj 24. nacionalnoj izbornoj konvenciji Zajednice okupilo se 194 delegata. Startavši s manje od 300 članova prije više od dvanaest desetljeća, danas HBZ okuplja tisuće i tisuće ljudi, točnije 54.802 volontera. Rujanska konvencija radit će u demokratskom ozračju tri dana

Hrvatska bratska zajednica Amerike / Croatian Fraternal Union of America okupila je 21. rujna ukupno 194 delegata u Baltimoreu na svojoj četverogodišnjoj redovitoj 24. nacionalnoj izbornoj konvenciji. Zajednica, koja je osnovana prije 121 godine u Pittsburgha, do sada je uspješno održala 23. nacionalne konvencije na kojima se kreirala misija Zajednice te provodili demokratski izbori za upravljačka tijela ove renomirane fraternalističke organizacije. Startavši s manje od 300 članova prije više od dvanaest desetljeća, danas okuplja tisuće i tisuće ljudi, točnije 54.802 volontera. Redovita 24. konvencija Hrvatske bratske zajednice Amerike radit će u demokratskom ozračju tri dana.
Izvršni odbor Zajednice imenovao je Odbor za Pravila, čiji su se članovi prije konvencije okupili u Baltimoreu, održavši sjednicu 18. rujna i razmotrivši rezultate javne rasprave o Pravilima u skladu s važećim zakonskim okvirima. Tako je Odbor za Pravila finalizirao dokument za usvajanje na započetoj konvenciji. Ta dopunjena tj. osuvremenjena Pravila na tekućoj konvenciji određivat će poslovanje Zajednice u idućem četverogodišnjem razdoblju. Pravila su prema tome temeljni dokument Zajednice, koji određuje strukturu ljudskog potencijala, administrativne kapacitete i poslovno funkcioniranje Hrvatske bratske zajednice u pravnoj regulativi SAD-a i Kanade. Zasjedanje se održava, kao što je poznato, u hotelu Hyatt Regency u Inner Harboru grada Baltimorea.
Službeno otvorenje i plenarna sjednica konvencije odvijaju se danas u Constellation Ballroomu od 9 do 16 sati. Konvencijsko cjelodnevno zasjedanje se nastavlja u utorak, 22. rujna od 9 sati. Točno u podne toga dana, za vrijeme stanke zasjedanja 24. konvencije, u Pisces sali hotela biti će svečani ručak za odabrane pobjednike u Specijalnoj konvencijskoj članskoj kampanji i aktualne glavne odbornike Zajednice. Favoriti su Mirjana Bertović iz odsjeka 530 u St. Thomasu, Ontario, Kanada; John Župančić iz odsjeka 354 u Cokeburgu; Janet Deranja iz odsjeka 50 u St. Louisu; Michelle Janicki iz odsjeka 720 u Aliquippi; Damir Bačić iz odsjeka 2007 u Županji (RH); Stephanie Dragovich iz odsjeka 217 u Benldu; Marge Gallucci – Konjevod iz odsjeka 177 u Los Angelesu; Louise Thomas iz odsjeka 66 u Youngstownu; Janet Craig iz odsjeka broj 6 u Rankinu; Derek Hohn iz odsjeka 354 u Cokeburgu; Michael Loncarich iz odsjeka 954 u Hamiltonu i Catherine Obenour iz odsjeka 567 iz pensilvanijskog Canonsburga. kao i Dragica Mihanovich iz odsjeka 434.
Treći dan zasjedanja počinje u srijedu, 23. rujna u 9 sati, i prema Pravilima Zajednice, ako je potrebno, može trajati do 24 sata – kako bi svi planirani zadaci bili ostvareni na zadovoljstvo brojnog članstva Hrvatske bratske zajednice Amerike.
Odsjeci HBZ-a godišnje daruju gotovo dvije stotine tisuća sati volonterskog rada i oko milijun dolara ljudima u potrebi. Imovina HBZ-a procjenjuje se na višemilijunske iznose, zahvaljujući izvrsnim poslovnim potezima cjelokupnog vodstva Zajednice i dobrovoljnih graditelja i graditeljica koji se ponose vlastitom filantropijom u lokalnim iseljeničkim zajednicama.
Glavna pobjednica među dobrovoljnim graditeljima u središnjoj članskoj kampanji HBZ-a 2015. godine je Virginia Michtich iz odsjeka broj 13 u Steeltonu, PA. Drugo mjesto osvojila je Mary Ann Gajdos iz odsjeka 320 u Duquesne, PA. Riječ je o dugogodišnjim graditeljicama Zajednice, koje su se više puta istakle vještinom učlanjivanja i pregovaračkom sposobnošću u prodaji životnog osiguranja u članskim kampanjama Zajednice. Uz to, obje krasi niz volonterskih odlika u kulturnom i humanitarnom radu Zajednice.
Na izbornoj listi 24. nacionalne konvencije Hrvatske bratske zajednice Amerike, unatoč demokratskom ozračju, predložen je po jedan kandidat za svako mjesto i dužnosničku poziciju. To su Edward W. Pazo (za glavnog predsjednika); Franjo Bertović (za prvog potpredsjednika); Bernadette M. Luketich-Sikaras za glavnu tajnicu i rizničarku; Michael Ricci za drugog podpredsjednika. Za Nadzorni odbor (Board of Trustees) predloženi su: George Pavlecic, Ladislav Meze, Robert S. Novosel, Robert Luketic, Andrew Sepich,Michael Loncarich, Catherine Obenour, Stan Blaz, Za Glavnu porotu (High Trial Bord) kandidirani su: Timothy Komara; Virginia Michtich; Donald Weakley; Daniel C. Kochis i Steve Vrkljan.
Uobičajeno je uz četverogodišnje konvencije da se u večernjim satima priređuju konvencijski banketi, koji će ovom prilikom početi u 18 sati u Constellation Ballroomu kako bi na neformalnim večernjim druženjima Zajedničari osnažili prijateljstva i stvorili nove planove za uspješno buduće djelovanje na dobrobit sviju nas u Americi i starome kraju. Sretno Zajedničari! Još jučer, u nedjelju, 20. rujna u hotelu Hyatt Regency u večernjim satima družili su se pristigla 194 delegata na domjenku dobrodošlice u Constellation Ballroomu. Na domjencima, poput ovog prvoga, svirat će Tamburaški sastav Zadnja stanica iz Steeltona.

Tekst: Vesna Kukavica