John Pavlich (23) poginuo je 6. lipnja 1944, prvi dan savezničkog iskrcavanja u Normandiji. Pokopan je na Američkom vojnom groblju kod gradića Collevile-sur-Mer, na uzvisini iznad Omaha Beacha, gdje se to jutro iskrcao

Veleposlanik Ivo Goldstein položio je 6. lipnja vijenac na grob Johna Pavlicha, američkog vojnika hrvatskog podrijetla, koji je poginuo 6. lipnja 1944, prvi dan savezničkog iskrcavanja u Normandiji. John Pavlich pokopan je na Američkom vojnom groblju kod gradića Collevile-sur-Mer, na uzvisini iznad Omaha Beacha, gdje se to jutro iskrcao i poginuo. Imao je 23 godine. U američku je vojsku regrutiran u srpnju 1942., u gradu Erie u Pennsylvaniji, američkoj državi u kojoj živi mnogo hrvatskih iseljenika. Posthumno je odlikovan visokim američkim vojnim priznanjem, ordenom Purpurnog srca.
U knjizi “Hrvati u Americi”, povjesničar Ljubo Babić ustvrdio je kako je, temeljem popisa Hrvatske bratske zajednice, u američkoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata služilo više od 15.000 njezinih članova, dakle, podrijetlom Hrvata. Od njih ih je 308 poginulo.
(fr.mvep.hr)