Dugogodišnji plesni koreograf u Kolo-Slavuju Štefan Novak je zajedno s mladim plesnim trenerima Lidijom Novak i Filipom Tyranom predstavio gradišćanskohrvatske plesove


U Koprivnici je 3. siječnja počela tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora, koju organizira Hrvatska matica iseljenika. Prvi dan s plesovima tvz. alpske zone bio je u znaku gradišćanskohrvatskih plesnih običaja.
Dugogodišnji plesni koreograf u Kolo-Slavuju Štefan Novak je zajedno s mladim plesnim trenerima Lidijom Novak i Filipom Tyranom predstavio gradišćanskohrvatske plesove. Prezentirali su plesove iz različitih regija, onih u kojima žive Gradišćanski Hrvati, od Stinjaka do južne Morave u Češkoj.
Ovaj trojac predstavio je plesove Gradišćanskih Hrvata i na ljetnoj ŠHF u Zadru.
Školu folklora pokrenuo je koreograf Ivan Ivančan, koji je u 1970 -ih stoljeća istraživao plesove Gradišćanskih Hrvatov i sastavio nekoliko koreografija za Kolo-Salvuj. Sada Školu folklora vodi njegov sin Andrija Ivančan.
Predstavnici Gradišćanskih Hrvata sudjeluju po četvrti put na ovoj Školi. Prije dvije godine mogli su po prvi put i predstaviti svoje plesove.
Na Školi folklora u Koprivnici sudjeluje 100 zainteresiranih folkloraša, 80 plesača i 20 muzičara.
(Hrvatska redakcija ORF-a)