Uz Plenkovića, članovi Napretka postali su i ministri i najbliži suradnici koji ga prate u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini

U okviru prvog službenog posjeta Bosni i Hercegovini, 29. i 30. listopada, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s najbližim suradnicima posjetio je Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Predsjednik ovoga Društva iznimne povijesti prof. dr. Franjo Topić tom prigodom informirao ga je o radu i aktualnim projektima. „S neskrivenim zadovoljstvom primili smo vašu odluku da vam prvi službeni put kao premijera bude Bosna i Hercegovina. To nedvojbeno govori koliko vam je stalo do ove zemlje i do Hrvata kao konstitutivnog naroda u njoj“, kazao je prof. Topić, te se Plenkoviću zahvalio što podupire europski put BiH – prije kao europarlamentarac i sada kao hrvatski premijer.

Uz predsjednika Vlade u BiH su stigli i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Topić je zahvalio bivšoj HDZ-ovoj vladi što je Napredak vratila u državni proračun, te izrazio uvjerenje da će i nova Hrvatska vlada, rukovodeći se prije svega konkretnim djelima, još snažnije podupirati rad Društva. Vodeći prije svega računa o značaju koji Napredak ima u BiH i Hrvatskoj, te na činjenicu da ne promiče samo kulturu bh Hrvata, nego i kulturu Hrvatske. „Usto“, kazao je Topić, „pomažemo da ovdašnji građani, mediji i međunarodna zajednica gledaju ljepše na cijele hrvatski narod i Republiku Hrvatsku“.

Plenkovića je, iako je otprije upoznat s radom Napretka, naročito impresionirao podatak kako je HKD prošle godine upriličio 586 kulturnih manifestacija. „I ovim posjetom Napretku i dolaskom u Sarajevo želim poručiti kako ćemo pomoći svim Hrvatima u BiH. Zato je i današnja naša posjeta Kiseljaku poruka Hrvatima srednje Bosne da mislimo na njih. Jer, Hrvati nisu samo u Hercegovini. Pazit ćemo na tu ravnotežu. Dakle, tu smo za vas“, poručio je hrvatski premijer, kojemu je prof. Topić uručio člansku iskaznicu HKD Napredak.

Uz Plenkovića, članovi Napretka postali su i ministri i najbliži suradnici koji ga prate u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.
(hkdnapredak)