Najviše Plavih zastava imaju plaže u sastavu porečke Plave lagune,devet plaža u Poreču, te rovinjske Maistre, devet plaža u Rovinju i Vrsaru. Među 20 marina prvi put su je dobile Marina Olive Island u Sutomiščici na otoku Ugljan te splitska Marina Špinut

Međunarodnu ekološko-turističku oznaku i jednu od najpriznatijih u svijetu za najuređenije plaže, okoliš mora i priobalja Plavu zastavu za ovu je godinu u Hrvatskoj dobilo 118 plaža i marina, odnosno 98 plaža i 20 marina, od kojih su dvije plaže i dvije marine tu oznaku ove godine dobile prvi put, dok su ostalima potvrđene od prije, doznaje se iz Udruge Lijepa naša koja je u Hrvatskoj kao ekološka udruga zadužena za provođenje programa Plava zastava prema standardima.
FEE ili Foundation for Environmental Education odnosno Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš sa sjedištem u Danskoj intelektualni je vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj tog programa kojeg je 1981. utemeljilo Vijeće Europe.
Plava zastava za plaže i marine danas je u svijetu vrlo cijenjena turističko-ekološka oznaka koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije, a uz čistoću i brigu za okoliš podrazumijeva i osvješćivanje javnosti te posebno brigu za obalne prostore koji trpe najjači pritisak u turizmu, a to su plaže i marine.
U Hrvatskoj se ove godine obilježava 17. godišnjica dodjela tih oznaka koje osim morskih, kako ističu iz Udruge Lijepa naša, mogu ‘izboriti’ i plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama.
Takvih je za ovu godinu tek pet i to sve u Zagrebu na jezeru Jarun kojima upravlja gradska Ustanova za upravljanje sportskim objektima i koje su ove godine samo potvrdile standarde, dok su među ukupnim plažama dvije koje su tu oznaku ove godine dobile prvi put, plaža Karpinjan u istarskom Novigradu te Kolovare u Zadru.
Među 20 marina sa Plavom zastavom prvi put ove godine dobile su je Marina Olive Island u Sutomiščici na otoku Ugljan te splitska Marina Špinut, a to oznaku nosi i 10 marina iz sustava ACI-ja, od njih ukupno 20-ak.
Među plažama, a prema tvrtkama koje njima upravljaju, najviše Plavih zastava imaju plaže u sastavu porečke Plave lagune (devet plaža u Poreču) te rovinjske Maistre (devet plaža u Rovinju i Vrsaru).
Osim tvrtki plažama upravljaju i gradovi i općine, to su tzv. gradske plaže, kojih je ukupno u Hrvatskoj s Plavom zastavom više od 20.
(tportal.hr)