Židanka Matilda Bölcs proslavila je svoj 65. rođendan. Pedagogija je poznata kao urednica, autorica, predsjednica Društva Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj i kao pjesnikinja. Pokrenula i židansko društvo Škoruš, koje je utemeljilo seoski muzej i pokrenulo izdavanje knjiga

Židanka Matilda Bölcs proslavila je svoj 65. rođendan. Pedagogija je poznata kao urednica, autorica, predsjednica Društva Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj i kao pjesnikinja. Rodila se u Sambotelu i odrasla u Hrvatskom Židanu. Studirala je slavistiku, hrvatski i mađarski jezik i radila kao učiteljica, a potom kao profesorica.
Do sada su joj izašle dvije samostalne zbirke pjesama, i to Jantaska cesta i (I)ako sloboda. Svoje pjesme piše na židanskom narječu. Bölcs je izdala antologiju hrvatskih pjesnika u Mađarskoj na mađarskom jeziku, u kojoj je i sama zastupljena s nekoliko pjesama u mađarskom prijevodu. Izašla joj je Antologija hrvatske književnosti, a izdala je i izbor tekstova za nastavu književnosti.
Bölcs je pokrenula i židansko društvo Škoruš, koje je utemeljilo seoski muzej i pokrenulo izdavanje knjiga. Pet godina je bila i glavna urednica časopisa R(i)(j)(e)č za hrvatsku književnost i kulturu u Mađarskoj. Matilda Bölcs je pred umirovljenjem radila na visokoj školi u Sambotelu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)