U prepunoj dvorani Doma kulture „Kočo Racin“ programu je nazočila hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, Zvijezdana Borovac iz Konzulata RH, predsjednica Organizacije žena grada Skopja Tomka Dilevska i skopski župnik don Davor Topić

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 21. studenog, a u Skopju – po prvi put – programom naslovljenim Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženаma“. Program se toga dana održao u mnogim gradovima Hrvatske, Crne Gore, BiH, Srbije, Austrije, Bugarske i Slovenije.
U prepunoj dvorani Doma kulture „Kočo Racin“ programu je nazočila hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, Zvijezdana Borovac iz Konzulata RH, predsjednica Organizacije žena grada Skopja Tomka Dilevska i skopski župnik don Davor Topić. Program je vodila pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, a sudionici programa bili su članovi Zajednice Hrvata u RM.
Program pod nazivom Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženama“ započeo je 2012.godine u Zagrebu na inicijativu pjesnikinje Lidije Puđak.
Zajednici Hrvata u RM predloženo je da se pridruži programu. Članovi Zajednice su mu se u suradnji s Organizacijom žena Grada Skopja, Katoličkom Crkvom i Domom kulture „Kočo Racin“ u Skopju ove godine i pridružili.

Program je nakon govora nastavljen čitanjem pjesama objavljenih na blogu. U programu su sudjelovale članice Zajednice Hrvata u RM Sonja Čerslovnik i Jadranka Čadinovska, a uključile su se i učenici HN pod vodstvom profesora Josipa Vujinovića. Treba naglasiti da u Makedoniji 70 učenika pohađa nastavu hrvatskoga jezika (Skopje, Tetovo, Kumanovo i Bitola). Među učenicima iz Skopja pjesme su čitali Ekatarina Sekovanić, Anja Jovevska i Matej Ivanković.
Voditeljica programa Ljerka TothNaumova na kraju je pročitala pjesmu akademika Blaže Koneskog naslovljenu „Ubavite ženi“/lijepe žene.

Tekst: Ljerka Toth Naumova; Fotografije: Vlaho Brangjolica