Međunarodni likovno-literarni natječaj na temu „Zeleno i plavo putovanje“ za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske, osnovnoškolce od 1. do 8. razreda, organiziraju Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna

Raspisuje se Međunarodni likovno-literarni natječaj na temu „Zeleno i plavo putovanje“ za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske, osnovnoškolce od 1. do 8. razreda.

Natječaj i izložba likovnih i literarnih radova hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održat će se u Njemačkoj i Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u suradnji internetskog portala Hrvatski glas Berlin, Matice hrvatske za Ruhrsko područje, Mozaik Rim, Hrvatske nastave Hessen, Osnovne škole Tin Ujević iz Osijeka i Osnovne škole Zadarski otoci Zadar.

Proglašenje najboljih radova održat će se u Gradskoj galeriji u Iserlohnu do kraja ožujka 2018. godine.

Izložba likovnih radova održat će se u Gradskoj vijećnici u Iserlohnu u travnju 2018. godine, a u svibnju 2018. godine u Osnovnoj školi Tina Ujevića u Osijeku.

Bit će nagrađena tri likovna učenička rada, u kategorijama od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda, i tri literarna učenička rada, u kategorijama od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.

Tehnika likovnih radova može biti kombinirana, kolaž, tuš, flomaster….., a zadani format je A4.
Rok prijave: 15. veljače 2018. godine

Svaki rad na poleđini treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred, adresu i naziv škole, e-adresu i ime i prezime mentora.
Radove treba poslati na adresu: Ankica i Ante Karačić, Stormstr. 3, 58640 Iserlohn, Deutschland

Za dodatne informacije možete se obratiti organizatorima: Ankica i Ante Karačić, Stormstr. 3, 58640, Iserlohn, Deutschland, a.karacic@gmx.de
Literarni radovi trebaju biti napisani na hrvatskom jeziku, a oni na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom itd. moraju biti prevedeni na hrvatski jezik. Šalju se oba primjerka, original i hrvatski prijevod. Dopuštene su sve forme.

Rok prijave: 15. veljače 2018. godine

Svaki rad treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred, adresu i naziv škole i ime i prezime mentora.
Radove poslati na e-adresu: Jadranka Gradac uprava@matica-hrvatska-ruhrgebiet.de

Medijski pokrovitelji: Croatia.orgHrvatski Glas Berlinzbornica.comGlas SlavonijeMedijski centar Croatica i Hrvatski glasnik Mađarska

Djeco,
Svi ljudi na Zemlji žele upoznati nove LJUDE, gradove, zemlje, kulture.

Da bismo mogli putovati po svijetu, treba nam MIR da ne bismo nastradali. Često nije tako, ali nekad je baš put izraz prkosa svima onima koji svojim terorističkim napadima žele uvjeriti ljude da je svugdje nesigurno i da je najbolje NE PUTOVATI. Međutim, ipak se putuje i putnici se ne daju smesti u svom naumu. Putnici su sa svojim zelenim i plavim putovanjima nenaoružani ratnici u obrani mira na Zemlji.

Naš vlastiti ŽIVOT možemo vidjeti kao putovanje, nekome na kraće, a nekome na dulje staze. Putovanje koje nas uči učiti, igrati se i odmoriti, otkrivati uvijek nešto novo. Putovanja u sebi uvijek kriju takve zanimljive tajne koje samo čekaju da budu otkrivene, a to nas potiče da idemo dalje i obećava avanturu.

Ako ne možemo u stvarnosti putovati možemo uvijek u svijetu MAŠTE. Tamo će nas odmah dočekati priče i prizori kao na dlanu. Nekad putujemo čitajući knjigu ili gledajući dobar film. Nekad imamo osjećaj da smo to već sve vidjeli, iako nikada nismo bili tamo.

Cijeli svemir putuje, i zvijezde, i planeti, i Sunce, i Mjesec, zašto ne bismo i mi? Očito nam je to u krvi. Moramo stalno dalje jer čeka nas put, a na putu na planetu ZEMLJI nikada nismo sami jer svi putuju, i njeni mali i veliki stanovnici i koriste ZELENE livade i šume po kojima trče, šetaju i voze se…. ili PLAVO more, rijeke, jezera i nebo, a i ako zastanemo ZEMLJA s nama i dalje putuje i nosi nas u svojim okretajima vrteći se istovremeno i oko svoje osi i oko Sunca. Zemlja je naša zelenoplava oaza života, ali i smrti, a za mnoge i vječnosti.

Trebali bismo PAMETNO putovati tako da s/na putovanjima naučimo kako čuvati naš planet, a da ga dodatno ne zagadimo.

Putovanjima se možemo i UVJERITI da zbilja postoji ono što gledamo, slušamo i čitamo na televiziji i internetu, te u knjigama i novinama.
Putujmo! Živimo! Mislimo! Čuvajmo!