U sklopu projekta TZ Koprivničko-križevačke županije “Pisanica od srca”, hrvatske pisanice, osim bečkog Trga Freyung krase i trgove u austrijskim gradovima Klagenfurtu, Grazu i Salzburgu, njemačkom Konstanzu, kao i jedan od središnjih trgova u mađarskom Pečuhu

Pisanicu visoku 2,05 i široku 1,50 metara, koja promovira Hrvatsku, Podravinu i podravsku naivnu umjetnost, idućih će dana, kao simbol prijateljstva, mira i drevne hrvatske uskršnje tradicije vidjeti tisuće domaćih i stranih turista i stanovnika Beča. Pisanicu su ručno oslikali majstori naivne umjetnosti iz hlebinske i podravske likovne udruge, Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković, a posjetitelji uskršnjeg sajma, na kojem izlaže 42 izlagača, moći će ih vidjeti do 6. travnja.
U sklopu projekta TZ Koprivničko-križevačke županije “Pisanica od srca”, hrvatske pisanice, osim bečkog Trga Freyung krase i trgove u austrijskim gradovima Klagenfurtu, Grazu i Salzburgu, te njemačkom Konstanzu.
Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije odlučila je, osim Sračinaca, darovati i samostan Svetoga Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu „Pisanicom od srca”. Pisanica je oslikana podravskim motivima mjesta Molvi kao i detaljima grada Zagreba sa Sljemenom, sv. Antunom te zagrebačkim crkvama Sv. Antuna Padovanskoga i Svetoga Duha kao i obrisima zagrebačke katedrale.
Prigodna ‘Pisanica od srca’ krasi od ovoga tjedna jedan od središnjih trgova u mađarskom Pečuhu, sjedištu Baranjske županije s brojnom hrvatskom manjinom. Pisanica je darovana u suradnji s našim Generalnim konzulatom, a njezino otkrivanje pred tamošnjom gradskom vijećnicom nastupom su uljepšali članovi tamburaškog orkestra i pjevačkog zbora Hrvatskog školskog centra Miroslava Krleže iz Pečuha.
Riječ je o projektu koji je od 2007. godine, kada je pokrenut, postao prepoznatljiv ne samo u cijeloj Hrvatskoj, nego i diljem svijeta. Svake godine nekoliko se divovskih pisanica otputi na dalek put, a dosad su ih vidjeli Prag, Beč, London, Milano, Budimpešta i New York.
(Večernji i Varaždinski list)