U St. Martin in the Fields praizvest će Sonate oubliée ili Zaboravljenu sonatu, zadnje djelo hrvatskog i velikog svjetskog avangardnog skladatelja, prof. Milka Kelemena. Koncert će se održati pod pokroviteljstvom VRH-a u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sj. Irske

Pijanistička zvijezda Diana Brekalo će 19. svibnja u Londonu u St. Martin in the Fields praizvesti Sonate oubliée ili Zaboravljenu sonatu, zadnje djelo hrvatskog i velikog svjetskog avangardnog skladatelja, prof. Milka Kelemena. Koncert će se održati pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sj. Irske.
Prof. Milko Kelemen, rođen u Slatini 1924. nakon glazbenog studija kod Oliviera Messiaen u Parizu i kod Wolfganga Fortner u Freiburgu bio je profesor kompozicije na Robert Schumann Institutu u Düsseldorfu i od 1973. profesor kompozicije na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu. U Hrvatskoj je 1959. osnovao Muzičke biennale Zagreb čiji je bio prvi predsjednik, a poslije počasni. Utemeljio je Dane Milka Kelemena u Slatini, gdje je u okviru Zavičajnog muzeja u posebnom prostoru predstavljena Zbirka Milka Kelemena. Autor je knjiga: “Klangwelten”, “Schreiben an Strawinsky” i “Poruka pateru Kolbu” i dobitnik niza odlikovanja, među kojima njemačkoga ordena Großes Bundesverdienstkreuz za kulturu, francuskoga Chevalier des Arts et des lettres, 1980., odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995. , diskografske nagrade Porin, 1996. i europske nagrade za kulturu, Kultur Preis Europa 2007.
Nakon početnog glazbenog školovanja u Stuttgartu, Brekalo je na prestižnoj Guildhall School of Music & Drama u Londonu završila postdiplomski studij i stekla titulu Master of Music. Dobitnica je niza međunarodnih prestižnih nagrada. Predaje na Visokoj glazbenoj školi u Würzburgu. Praizvedba Sonate oubliée je drugi ovogodišnji koncert Diane Brekalo u Londonu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sj. Irske. Umjetnica će izvesti i Sonatu u e-molu, br. 27, op. 90 Ludwiga van Beethovena.
(Fenix Magazin)