Europski parlament izabrao je zastupnika Tonina Piculu za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, a zastupnika Ivana Jakovčića za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za vino i kvalitetnu hranu, priopćeno je iz njihovih ureda

Europski parlament izabrao je zastupnika Tonina Piculu za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, a zastupnika Ivana Jakovčića za potpredsjednika Interparlamentarne skupine za vino i kvalitetnu hranu, priopćeno je iz njihovih ureda.
Kao čovjek koji je odrastao uz more i svjestan težine života na otoku, Picula posebno je kao suosnivač skupini dodao dimenziju otoka i upravo će on biti zadužen za europske otoke tijekom sljedećih pet godina.
Sretan sam što u Europskom parlamentu imamo radno tijelo čiji će cilj biti pomoći otkloniti čimbenike koji stavljaju otočane u nepovoljan položaj u odnosu na druge dijelove RH. Ova međuskupina bit će mjesto kroz koje ćemo moći lakše artikulirati interese hrvatskih otočana, rekao je Picula.
Interparlamentarna skupine za mora okuplja 81 zastupnika iz 20 zemalja članica što je više od deset posto sastava Europskog parlamenta iz više od dvije trećine zemalja članica EU-a.
Jakovčićeva skupina bavit će se zaštitom zemljopisnog podrijetla vinskih sorti i prehrambenih proizvoda. Jakovčić je najavio da će se zauzimati da vino dobije status europske baštine što će Europi donijeti ekonomsku korist.
Predložio sam jasnu europsku politiku kada je riječ o vinu. Želi li Europa biti konkurentna na svjetskom tržištu mora proizvoditi najkvalitetnija vina. Kroz rad u interparlamentarnoj grupi zauzimat ću se i za promjenu europske politike prema vinu. Moramo vinu dati status europske baštine jer vino to nedvojbeno i jest. Jednako kao što to nastojim učiniti s tartufima i maslinovim uljem i vino treba postati dio europske baštine poput povijesno-kulturnih spomenika i jezične raznolikosti, rekao je Jakovčić.
(HRT)