Na izložbi koju je dosad u svijetu vidjelo šest milijuna posjetitelja u 20 gradova, predstavljeno je 49 Picassovih slika, 7 skulptura i 41 fotografija, po izboru direktorice Picassova muzeja Anne Baldassari, a predstavlja kronološki presjek stvaralaštva jednog od ključnih umjetnika koji je definirao umjetnost 20. stoljeća

 U zagrebačkoj Galeriji »Klovićevi dvori« 23. Ožujka otvorena je dugo najavljivana reprezentativna izložba Pabla Picassa pod nazivom »Remek-djela zbirke Nacionalnog muzeja Picasso u Parizu«, koja obuhvaća radove svih faza umjetnikova stvaralaštva. Izložbu je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a nastala je kao plod suradnje »Klovićevih dvora« i Nacionalnog muzeja Picasso, koja je počela još 2004. godine fotografskom izložbom »Dora Maar i Picasso – dodir pogledima«. 

 

Na izložbi koju je dosad u svijetu vidjelo šest milijuna posjetitelja u 20 gradova, predstavljeno je 49 Picassovih slika, 7 skulptura i 41 fotografija, po izboru direktorice Picassova muzeja Anne Baldassari, a predstavlja kronološki presjek stvaralaštva jednog od ključnih umjetnika koji je definirao umjetnost 20. stoljeća.
Izložba smještena na drugom katu galerije kronološki pokriva različite faze i medije Picassova stvaralaštva – plavu i ružičastu fazu, protokubistička i »afrička« istraživanja, najvažnija djela sintetičkog kubizma, klasičnu fazu, nadrealistički ciklus, angažiranu umjetnost i ratne slike, »pop« fazu, varijacije na teme starih majstora te fotografije iz osobnih arhiva.
Nacionalni muzej Picasso posjeduje najveću javnu zbirku Picassovih djela na svijetu. Privremeno je zatvoren zbog obnove koja bi trebala završiti do jeseni, pa se izložba nakon gostovanja u Hrvatskoj do 7. srpnja, vraća u Pariz i vjerojatno više neće napuštati svoj originalni prostor.
Uz predstavnike hrvatskog Ministarstva kulture i Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj te brojne druge uzvanike iz kulturnog, društvenog i političkog života, izložba je otvorena i kao nastavak uspješne suradnje Hrvatske i Francuske na kulturnom planu, koja je potvrđena prošlogodišnjim festivalom hrvatske kulture u Parizu »Croatie, la voici!«.
Ministrica Zlatar Violić ispričala se svima koji nisu mogli biti na svečanosti otvorenja jer su Klovićevi dvori večeras doista bili premali da bi primili sve one koji su se u toj gornjogradskoj galeriji željeli već prve večeri izložbe ‘susresti’ sa stotinjak slika, skulptura i fotografija genijalnoga Picassa što su ih Klovićevi dvori ‘ugostili” u 12 dvorana na drugome katu. Svi oni pak koji su večeras ipak odlučili vidjeti Picassa, uporno su i strpljivo čekali u dugim redovima ispred Galerije.

Ministrica Zlatar Violić istaknula je kako je izložba i prilika da se vidi na koji način trošimo novac poreznih obveznika. Jer, podsjetila je, troškovi izložbe deset puta su veći od ukupnoga hrvatskoga proračuna za kulturu.
Posjetitelje je podsjetila da svi zajedno možemo zahvaliti sretnim okolnostima što se obnavlja Muzej Picasso i vidjeti ta djela radi kojih bismo inače morali putovati u Pariz jer se radi o onim radovima na koje je sam umjetnik bio posebno ‘slab’, a i njegova obitelj ih nikada nije htjela prodati.
Stojeći pored kipa velikoga Julija Klovića ministrica kulture rekla je da nas Klović čuva i govori nam kako bismo trebali raditi ono što se ne usuđujemo.
Po riječima ravnateljice Nacionalnoga muzeja Picasso u Parizu Anne Baldassari, koja je izložbu koncipirala, izložba u Klovićevim dvorima veliki je privilegij i odgovornost te je sve pozvala da ‘čuvaju’ izložbu. Podsjetila je da su prvi kontakti među muzejima ostvareni prije devet godina kada ih je potaknula ljubavna priča slavnoga slikara i umjetnice Dore Maar, kojoj je otac bio Hrvat, te da je izložba zahtijevala puno istraživanja.
Ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin vjeruje pak da će nas izložba za koju kaže da »nadilazi sferu zamislivog, a kruna je i začetak velikoga posla«, potaknuti da se vinemo u više sfere iznad onog što je ponekad siva svakodnevica.

Više na Novi list