Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ sudjelovalo na misi u bazilici San Lorenzo in Lucina, nakon koje je uslijedio njihov koncert. U večernjim satima pjevao je i u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, na misi, a potom i prigodnom koncertu

Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ iz Petrinje, najstarije pjevačko društvo koje u neprekinutom nizu od 151 godine (osnovano 1864.) djeluje u Hrvatskoj, 29. studenoga održalo je dva koncerta u Rimu.
U podne je sudjelovalo na misi u bazilici San Lorenzo in Lucina u centru grada, nakon koje je uslijedio njihov koncert. U večernjim satima HPD „Slavulj“ pjevao je i u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, na misi, a potom i prigodnom koncertu. HPD „Slavulj“ je za euharistijska slavlja u Rimu odabrao, uz gregorijanske napjeve, i hrvatske skladatelje, Matu Lešćana, Šimu Marovića, Franje pl. Lučića i Josipa degl’ Ivellia. U koncertnim nastupima, pak, izvodit će djela Giuseppea de Marzija , kardinala Domenica Bartoluccija, mitropolita Volokolamskija Ilariona, Krste Odaka , Luigija Molfina i Josipa degl’Ivellia.
Ovom talijanskom turnejom HPD „Slavulj“ želi pronijeti glas o kvaliteti hrvatskih skladatelja i veličini njihovih djela, ali i o predanosti brojnih generacija koje su do sada prošle kroz ovo društvo koje je u stoljeće i pol svojega rada potaknulo brojna glazbena događanja (jedno je od deset društava osnivača Hrvatskog pjevačkog saveza 1875. godine u Sisku, te je među pokretačima festivala pjevačkih zborova u Hrvatskoj prije četrdesetak godina). Pod dirigentskom palicom sadašnjega voditelja mo. Josipa degl’Ivellia HPD „Slavulj“ je snimio 11 nosača zvuka hrvatske zborske glazbe, a dobitnik je i niza priznanja i nagrada.
(Laudato.hr)