Delegat vlč. Komadina je zajedno s Ivom Cvetkom podijelio zlatne medalje predstavnicima skupina te Mili Vuko u znak dugogodišnjeg gostoprimstva. Voditeljici prosudbenog vijeća i voditeljici programa Ireni Balić uručio je i prigodni dar

Tradicionalni, 27. Hrvatski folklorni festival održan je 21. travnja u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na festivalu je nastupilo petnaest folklornih skupina odraslih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) iz Njemačke. Prije festivala slavljena je Služba riječi, koju je predvodio župnik HKŽ Rosenheim fra Frano Čugura uz glazbenu pratnju mladih župe pod vodstvom pastoralnog suradnika Mirka Kapetanovića i pod ravnanjem Klaudije Vučić.
Nakon Službe riječi himnom je pozdravljena je Domovina uz pratnju mladih HKŽ Rosenheim. Festival je uz dobrodošlicu i zahvalu svima okupljenima uime organizatora otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Na festivalu je bio i gk Generalnog konzulata RH iz Frankfurta Vladimir Duvnjak, te više svećenika, koji su došli u pratnji svojih skupina, kao i pastoralnih suradnica i suradnika – redovnica i laika, voditeljica i voditelja skupina, te roditelja i drugih ljubitelja hrvatske folklorne baštine. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i duša metkovskog folklora prof. Vidoslav Bagur i stručna voditeljica – prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih voditelja i koreografa iz Zagreba – Iva Cvetko.
Članovi folklornih skupina pjesmom i plesom poveli su okupljene hrvatskim krajevima u kojima se njeguje bogatstvo hrvatske tradicijske kulture. Folklorna skupina HKM Wuppertal izvela je pjesme i plesove Međimurja „Međimurski lepi dečki“. Folklorna skupina HKM Gelsenkirchen i HKM Bochum izvele su plesove zapadne Hercegovine „Oj, Neretvo dubokoga toka“. Folklorna skupina HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus izvela je pjesme i plesove Baranje. Folklorna skupina HKM Essen izvela je pjesme i plesove Posavine „Sava vodo“. Folklorna skupina HKŽ München izvela je pjesme i plesove Međimurja „Golubice ljubljena, lisrteka ti pišem“. Folklorna skupina HKŽ Frankfurt am Main izvela je kolo iz Ražanca „Oj, Ražanče selo malo“. Folklorna skupina HKZ Filderstadt izvela je pjesme i plesove Slavonije „Alaj volim kad tambure ječe“. Folklorna skupina HKZ VS-Schwenningen izvela je splet međimurskih plesova. Folklorna skupina HKŽ Freising izvela je pjesme i plesove Hrvata Bunjevaca. Folklorna skupina HKM Düsseldorf izvela je plesove i pjesme Slavonije. Folklorna skupina HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt izvela je pjesme i plesove Baranje „Okreni se lepa Janjo“. Folklorna skupina HKM Duisburg izvela je plesove Međimurja „Marica se po Čakovcu šetala“. Folklorna skupina HKM Mainz izvela je pjesme i plesove Hercegovine „Linđo“. Folklorna skupina HKM Darmstadt izvela je pjesme i plesove Slavonije, dok je folklorna skupina HKM Offenbach am Main izvela plesove Baranje „Alaj igram, sve se sigram“.
Na kraju je delegat vlč. Komadina zahvalio svim sudionicima i okupljenima, te je zajedno s Ivom Cvetkom podijelio zlatne medalje predstavnicima skupina. Zlatna medalja je uručena i Mili Vuko u znak dugogodišnjeg gostoprimstva nje, supruga Bože i obitelji u restoranu i dvorani. Delegat vlč. Ivica Komadina zahvalio je članovima prosudbenog vijeća i voditeljici programa Ireni Balić, kojoj je uručio i prigodni dar. Nakon festivala članovi prosudbene komisije su voditeljima folklornih skupina osobno uputili stručnu riječ glede nastupa njihove skupine. Na kraju je priređen zabavni program u kojem su nastupio Tamburaški sastav „Diaskorak“ iz HKM Offenbach am Main.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić