U domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi proslavljena je peta obljetnica Dux radija. Nazočnima na proslavi su se obratili Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Craotorum”, direktor Skala radija. Slavko Mandić i Adrijan Vuksanović uime Radio Duxa

U domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi 6. prosinca je proslavljena peta obljetnica Dux radija.
Na početku se nazočnima obratio Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Craotorum”, a potom i Slavko Mandić, direktor Skala radija.
Na koncu proslave, Adrijan Vuksanović je za Radio Dux izrazi zadovoljstvo proteklim događajem.
-Ohrabreni smo svime što smo napravili. Puni optimizma krećemo u nove izazove. Želim se zahvaliti svima koji su doprinijeli da Radio Dux bude ovo što je danas. U to ime zahvaljujem i prošlom rukovodstvu kojem želim puno uspjeha u daljem radu. Na nama je da ostvarimo viziju i od Radio Duxa stvorimo jaku medijsku kuću, kakvu hrvatska zajednica i crnogorsko društvo i zaslužuje, rekao je Vuksanović.
Proslavi su, između ostalih, nazočili: Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-ja, Ljerka Dragičević, parlamentarna zastupnica HGI-ja, Mirko Vičević, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore; Ilija Janović, predsjednik Općinskog odbora HGI-ja; Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kao i prvi predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum- Mato Krstović, Jelena Dićeli, direktan potomak Vjenceslava Čižeka, Hrvoje Španić, novinar Radio Dubrovnika, Momčilo Macanović, poznati slikar i brojni drugi.
Radio Dux funkcionira u sklopu Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum”, osnovane 2007. godine u Donjoj Lastvi. Jedan od osnivača je i sadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković. Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum” je nastala kao potreba i želja šest nevladinih udruga da zajednički nastupaju pred Crnom Gorom, te da hrvatska nacionalna manjina počne funkcionirati onako kako to i zaslužuje, s obzirom na to da 80 posto Hrvata živi u Boki kotorskoj.
Od 2011. u okviru Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” funkcionira i knjižnica “Ljudevit Gaj” koja broji preko pet tisuća naslova. Do 1945. godine u Crnoj Gori je bilo 50 društava s hrvatskim predznakom, a “Dux Croatorum” je nastavljač te bogate tradicije.
Nevladina udruga Hrvatska krovna zajednica – “Dux Croatorum” formirala je Radio Dux s misijom očuvanja nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Crnoj Gori i s tim u vezi, očuvanja kulturnih, jezičnih i drugih specifičnosti koje karakteriziraju našu nacionalnu skupinu na ovim prostorima.
U interesu promicanja i očuvanja svega što baštie kao autohtoni narod na ovim prostorima, te ponovnog uspostavljanja pokidanih veza i stvaranja novih s matičnom državom, Radio Dux i portal su postali javni forum, prepoznatljivi kao radio hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Eksperimentalno emitiranje programa započelo je 26. lipnja 2009. na frekvenciji 97,4 MHz. Nakon više od 5 godina predanog rada Dux radio je dobio novu frekvenciju kojom će pokriti cijelo područje Boke kotorske. Slušatelji će ih uskoro moći pratiti na 100,8 MHz.

Opširnije, uz fotogaleriju