Sjedište Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU će biti u zgradi Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu

Ugovor o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, kao pete znanstvenoistraživačke jedinice Hrvatske akademije na području Slavonije potpisan je u utorak, 25. listopada u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnost (HAZU).

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić ocijenio je osnivanje Zavoda u Đakovu važnim događajem u povijesti Akademije, svojevrsnim dugom prema njihovu utemeljitelju, đakovačkom i srijemskom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, ali i prema cijelom tom kraju i narodu. 

Kusić je izrazio želju da đakovački zavod postane žarište znanstveno-istraživačkog rada, s obzirom na to da u tom dijelu Slavonije ima “jako puno umjetničkog i drugog blaga koje treba afirmirati i proučavati.” 

Uz Kusića, Ugovor su potpisali đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Novi će zavod raditi na promicanju znanstvene djelatnosti i umjetničkog stvaralaštva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te županijama i gradovima osnivačima, a znanstvena i stručna istraživanja osobito će se odnositi na područja teologije, crkvene povijesti i aktualnih društvenih pitanja. Sjedište će mu biti u zgradi Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.

S ciljem osiguravanja znanstveno-istraživačkog rada na cijelom području Hrvatske, a ne samo u metropoli, Akademija u svom sastavu ima 14 zavoda izvan Zagreba, od Cavtata do Varaždina.
(HINA)