Međunarodni filmski festival Karlovy Vary spada u prvu kategoriju filmskih festivala, a ove godine tamo će biti prikazani film Vinka Brešana »Svećenikova djeca«i Slijepćevićev »Gangster te voli«, te kooprodukcijski »Dvojina«,»Baršunasti terorist« i »Adria Blues«

Uz film Vinka Brešana »Svećenikova djeca« koji je izabran u natjecateljski program dugometražnog igranog filma, u ostalim programima 48. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma od 28. lipnja do 6. srpnja bit će prikazana još četiri hrvatska filma, izvijestio je danas HAVC.
Film Nebojše Slijepčevića »Gangster te voli« izabran je za dokumentarni natjecateljski program, dok će u natjecateljskom programu East of the West posvećenom prvim i drugim dugometražnim filmovima redatelja iz zemalja Srednje i Istočne Europe biti prikazane tri hrvatske manjinske koprodukcije – »Baršunasti terorist« slovačkog redatelja Petera Kerekeša, »Adria Blues« Miroslava Mandića te »Dvojina« Nejca Gazvode.
Slijepćevićev film »Gangster te voli« domaću je premijeru imao u veljači na ZagrebDoxu, gdje je osvojio i HT nagradu publike, a za prikazivanje ga je otkupila i televizijska kuća ARTE.
»Baršunasti terorist (Velvet Terrorist)« je slovačko-češko-hrvatska koprodukcija, a njegov hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma.
»Adria Blues«, slovensko-hrvatska koprodukcija čiji je hrvatski koproducent Boris T. Matić iz Propeler Filma, govori o bosanskoj rock-zvijezdi kojoj supruga i jedan obožavatelj organiziraju povratnički rock-koncert bez njegova znanja. Glavne uloge u filmu tumače Senad Bašić i Mojca Funkl, a film je u cijelosti snimljen u Novom Vinodolskom.
Film »Dvojina«, slovensko-hrvatsko-danska koprodukcija govori o dvjema djevojkama na životnoj prekretnici. Jedna od njih je Dankinja, a druga Slovenka, a nakon što se slučajno susretnu u Ljubljani među njima se razvija vrlo prisan odnos. Glavne uloge odigrale su Nina Rakovec i Mia Jexen, a hrvatski koproducent filma je Studio dim.
Međunarodni filmski festival Karlovy Vary spada u prvu kategoriju filmskih festivala, a svake godine donosi oko 180 filmskih naslova iz cijeloga svijeta. Festival se sastoji od tri natjecateljska programa – natjecateljskog programa dugometražnih igranih filmova, program East of the West i natjecateljskog programa dokumentarnih filmova te još deset popratnih programa fokusiranih na različita lica svjetskog filma.
(Novi list)