Zahvaljujući Sini Kreković, supruzi Kristijana Krekovića i povjesničarki umjetnosti Ljerki Galic iz HMI-ja na proljeće ove godine Perušić će dobiti stalni galerijski postav od 33 umjetnička djela ovog svjetski poznatog slikara

Zahvaljujući Sini Kreković, supruzi Kristijana Krekovića i povjesničarki umjetnosti Ljerki Galic iz Hrvatske matice iseljenika na proljeće ove godine Perušić će dobiti stalni galerijski postav od 33 umjetnička djela ovog svjetski poznatog slikara porijeklom iz Perušića.
Kristijan Kreković ( 1901.-1985.) veći je dio svog života proveo u Peruu, a svoju domovinu iz koje je protjeran napustio je nakon Drugog svjetskog rata. Iako je život proveo u iseljeništvu dio njegovih motiva posvećen je Hrvatskoj i Lici.
Kreković je rođen u selu Kopriva kod Gradačca u BiH a njegov otac, šumarski inspektor Roko Kreković rođeni je Perušićanin koji je ondje bio u šumarskoj službi. Umro je u Palma de Mallorci 1985. godine, gdje i danas postoji njegova galerija »Museu Kreković«.
Likovni kritičari smatraju ga jednim od najvećih portretista 20. stoljeća, a grad Pariz je 1928.godine objavio seriju razglednica s njegovim djelima. Portretirao je, među ostalima, Mahatmu Gandhija (1931.) s kojim je bio osobni prijatelj, zatim Britansku kraljicu Majku (1938.) na njenu molbu, švedskoga kralja Gustava V. (1948.), itd. U Palma de Mallorci, uz njegovu galeriju sa 150 djela, postoji i Pare de Kristian Kreković dok u Tuzli, u kojoj je pohađao srednju školu, ima svoju ulicu.
Zahvaljujući Sini Kreković koja je u dva navrata, 1991. i 1994. , prema želji pokojnog su-pruga, donirala njegova djela Hrvatskoj, drugi dio od 80 ulja na platnu još uvijek nije izložen, a Perušić će dobiti ovu vrlo vrijednu donaciju.
Prošli tjedan su Ljerka Galic i Darko Ivić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda predali ukupno 33 ulja na platnu Muzeju Like Gospić gdje će djela biti pohranjena do proljeća, kada se Kreković vraća u svoj Perušić. Radi se o neprocjenjivom kulturnom blagu, umjetnika koji je život proveo u tuđini sanjajući povratak u svoju domovinu koji nažalost nije dočekao.
(Novi list)