Ukupno će se odigrati preko četrdeset predstava, s tim da popratni programi, poput Literarnog, Filmskog i Noćnog nude još pregršt sadržaja, a mladi sportaši moći će se okušati u teniskom turniru, regati klase „optimist“ ili na gimnastičkim spravama. Najmlađi Šibenčani svoj umjetnički talent mogu brusiti na preko trideset radionica.

Ne treba tražiti simboliku u pozivu „Pepeljugi“, predstavi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, da 21. lipnja otvori 54. međunarodni dječji festival u Šibeniku. MDF, za razliku od čuvene junakinje braće Grimm, nije prolazio put od pralje do princeze. MDF je kraljevsku auru imao od prvog dana. Doduše, MDF-ova princeza danas se umjesto s celulitom, bori s recesijom, ne živi luksuznim dvorskim životom, već zabava traje dok su sponzori dobre volje.
Pa i u takvoj klasičnoj stegnuti remen situaciji, festival i ove godine poprilično uspješno održava status „međunarodnog“. Jedno od rješenja je pronađeno u formuli „zemlja-partner“. Ove je godine to Španjolska, pa su bezbrojni e-mailovi prema konzulatima, predstavništvima, veleposlanstvima i institucijama urodili dolaskom nekoliko španjolskih kazališnih predstava, poput „Nevjerojatno putovanje čovjeka i ribe“ ili „Vitez Doncel“. Bit će na MDF-u i Izraelaca, Belgijanaca, Slovenaca, kao i sve najbolje što ove sezone u dječjoj produkciji nude domaća kazališta.
Kazalište i Ljetna pozornica podno Katedrale žarišne su točke i ovogodišnjeg festivala. Najavljeni su klasici, od „Pepeljuge“ i „Snježne kraljice“, preko „Šegrta Hlapića“ do „Ježeve kućice“. U programu Trgova i ulica moći će se naići i na „Djevojčicu sa šibicama“ te na „Tri praščića i zločestog vuka“.
Ukupno će se odigrati preko četrdeset predstava, s tim da popratni programi, poput Literarnog, Filmskog i Noćnog nude još pregršt sadržaja, a mladi sportaši moći će se okušati u teniskom turniru, regati klase „optimist“ ili na gimnastičkim spravama.
Posebna priča su festivalske radionice, jutarnja praksa iz slikanja, pisanja, skladanja i iz svih drugih grana umjetnosti. Najmlađi Šibenčani svoj umjetnički talent mogu brusiti na preko trideset radionica.
Ovogodišnji MDF, dakle, otvara riječka „Pepeljuga“. Od tog trenutka, Šibenik na dva tjedna postaje središte dječjeg svijeta i tada će još jednom pokazati da se u „gradu festivala“ vrlo dobro zna koji je festival broj jedan.
(www.tportal.hr)

Program