U društvenim prostorijama HK “Kralj Tomislav” okupio se lijepi broj našijenaca svih generacija, kao i gosti iz australskog javnog i političkog života za koje je pripremljen domjenak s hrvatskim specijalitetima

Ovogodišnja proslava Dana državnosti Republike Hrvatske održana je 24. lipnja u HK “Kralj Tomislav” u Sydneyju. Proslavu su, uz domaćine, organizirali Ujedinjeni hrvatski klubovi u NSW, Hrvatsko-australsko vijeće u suradnji s Generalnim konzulatom RH u Sydneyju.

U društvenim prostorijama HK “Kralj Tomislav” okupio se lijepi broj našijenaca svih generacija, kao i gostiiz australskog javnog i političkog života za koje je pripremljen domjenak s hrvatskim specijalitetima.

Iste večeri pročitana je i pozdravna poruka predsjednika savezne vlade MalcomaTurnbulla koji je građanima Hrvatske i Hrvatima diljem svijetačestitao praznik.

Program, kojeg je vodila Natalie Žabek, započeo je pozdravnim govorima. U ime domaćina goste je pozdravio Tomislav Lerotić, predsjednik HK “Kralj Tomislav”, a u ime hrvatskih katoličkih centara u NSW goste je pozdravio i blagoslovio fraJosip Kešina, župnik u Blacktownu. Glavni govornik bio je hrvatski gk u Sydneyju Hrvoje Petrušić.

Program  je završio izvedbom pjesme Vice Vukova “To je tvoja zemlja” uz popratne video-snimke iz Hrvatske.

Gosti su ovom prigodom mogli razgledati i izložbu koju je organizirao odbor SveučilištaMacquarie. Zabavljao ih je glazbeni sastav “Sto na sat” s Pericom Frketićem.

U nedjelju, 25. lipnja, slavlje je nastavljeno je u HK “Kralj Tomislav” tradicionalnim piknikom. Svirali su “Sto na sat” i servirali su se hrvatski specijaliteti s roštilja.
Iduće godine domaćin proslave Dana državnosti bit će HD “Sydney”, u Punchbowlu.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat