Peti, jubilarni međunarodni susret pod imenom Pasionska baština u Mađarskoj održan je ovaj put u Pečuhu, dijelom i Martincima. Program se već peti put priređuje u suradnji Zaklade Zornica s udrugom Pasionska baština 

Peti, jubilarni međunarodni susret pod imenom Pasionska baština u Mađarskoj održan je 18. i 19. ožujka. Program se već peti put u preduskrsno vrijeme za pripadnike hrvatske narodnosti priređuje u suradnji Zaklade Zornica s udrugom Pasionska baština. Prvi put domaćin priredbe, prije pet godina, bio je Klub Augusta Šenoe u Pečuhu, potom mohačka Hrvatska samouprava i Šokačka čitaonica; treći put domaćin je bila santovačka Hrvatska samouprava i Hrvatsko školsko središte u tom selu, a 2016. godine susret je održan u Vršendi. Ove godine domaćin je opet bio Pečuh, odnosno dio programa nosio se u Martince.

Prije 26 godina udruga Pasionska baština počela je preko svojih programa s prikazom i populariziranjem bogate pasionske baštine svjetske i hrvatske s predstavljanjem glazbenih, likovnih i književnih ostvaraja pučkih pasionskih sadržaja koji tematiziraju Muku. Tako je udruga do sada organizirala deset međunarodnih dvogodišnjih simpozija pod nazivom „Muka kao nepresušno nadahnuće kulture”, kaže uime udruge Jozo Čikeš.

Ovogodišnji mađarski dio programa udruge Pasionska baština odlikovao je okrugli stol s predavanjima na temu korizma i Uskrs, vjerski život Hrvata u Mađarskoj, održan u Hrvatskome klubu Augusta Šenoe. Skup je pozdravio velečasni Ladislav Ronta koji je na čelu Hrvatskog povjerenstva Pečuške biskupije, i zadužen za pastoralni rad u Biskupiji s vjernicima Hrvatima. Na proteklih pet godina Pasionske baštine u Mađarskoj osvrnula se voditeljica Zaklade Zornica Milica Klaić Tarađija; a Jozo Čikeš na simpozije koji su se održali tijekom rada udruge Pasionska baština od njezina utemeljenja do danas. Lila Trubić upoznala je slušateljstvo s hrvatskim uskrsnim običajima, Timea Šakan Škrlin izlagala je o vjerskoj tematici u hrvatskim radijskim i televizijskim programima mađarskoga državnog javnog servisa MTVA; Stjepan Pepelnjak govorio je o znanstvenim istraživanjima Pasionske baštine u Hrvatskoj; Marija Šeremešić o pjesništvu i životu Stipana Bešlina; a Branke Pavić Blažetin izlagala je na temu Vjerski život Hrvata.

Potom su u maloj galeriji Hrvatskoga kluba Augusta Šenoe predstavljene šokačke narodne nošnje prigodne za korizmu, u organizaciji osječke Udruge „Šokačka grana”, uz nastup pjevačke skupine Kraljice Bodroga.

Sutradan, nakon nedjeljne mise, u martinačkoj je crkvi priređen korizmeni koncert zagrebačkoga Vokalnog ansambla „Angeluš”.
(Hrvatski glasnik)