Na ovogodišnjem susretu u Chicagu sudjelovalo je 19 svećenika i četiri redovnice. Sljedeći susret će se održati od 13. do 15. listopada 2013. u Hrvatskom franjevačkom središtu Kraljice Mira u Norvalu

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade održan je u Chicagu od 7. do 10. listopada u organizaciji hrvatske župe sv. Jeronima, župe Presvetog Srca Isusova i župe bl. kardinala Stepinca. Voditelj ovogodišnjeg susreta bio je predsjednik Vijeća za inozemnu pastvu sarajevski pomoćni biskup Pero Sudar. Susret je započeo misom u crkvi Sv. Jeronima, koju je predvodio mons. Sudar u koncelebraciji mons. Thomasa Olmsteda, ordinarija biskupije Phoenix, AR, te delegata za SAD-e dr. Mate Bižace i delegata za Kanadu mons. Ivana Vukšića u zajedništvu s okupljenim svećenicima, redovnicama i vjernicima.
U utorak 8. listopada održan je radni dio sastanka. Nakon zajedničke jutarnje molitve biskup Sudar svojim je prvim predavanjem pod naslovom “Malovjerni, zašto si posumnjao?” uveo sudionike u problematiku sumnje u vjeri, koja je vrlo važna u razvoju čovjekove vjere. Drugo predavanje mons. Sudara imalo je a temu “Vjerujem, pomozi mojoj nevjeri!” Večernja molitva bila je uvod u treće predavanje koje se održalo u župi Presvetog Srca Isusova, s domaćinom fra Stipom Bedenikovićem. Mons. Sudar govorio je o “Svećenikovoj vjeri”, stavljajući kao primjer svećenicima Abrahamovu vjeru. Nakon predavanja slijedilo je pokorničko bogoslužje, koje je predvodio pomoćni biskup Chicaga Alberto Rojas, potičući svoje slušatelje na uspostavljanje iskrenog odnosa s Bogom koji je naš Otac. Euharistijsko slavlje u župi Presvetog Srca Isusova te je večeri predvodio mons. Rojas u koncelebraciji biskupa Sudara i svih svećenika u zajedništvu s redovnicama i župljanima, koji su pjevali Peranovu misu i hrvatske liturgijske pjesme.
U srijedu, 9. listopada, u svom četvrtom predavanju s naslovom “Molitva”, mons. Sudar govorio je svećenicima o važnosti molitve u svećeničkom životu, jer vjera i povjerenje u Boga, a onda i u ljude, uspostavljaju se i rastu po molitvi. U petom predavanju mons. Sudar kratko je govorio o trenutnom stanju hrvatske inozemne pastve, te o stanju naroda i Crkve u BiH. U poslijepodnevnim satima domaćin je bio fra Pavao Maslać, župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca. Fra Tomislav Pek prikazao je film “Mladifest”, iznoseći iskustva s prošlog susreta mladih s Hrvatskog franjevačkog središta Kraljice Mira u Norvalu, te se dogovorilo da i sljedeći susret mladih bude krajem mjeseca lipnja 2014. u Norvalu. Nakon toga razvila se diskusija o različitim pastoralnim temama, zajedničkim za područje SAD-a i Kanade.
Na ovogodišnjem pastoralnom susretu hrvatskih svećenika i redovnica sudjelovalo je 19 svećenika i četiri redovnice, a utvrđeno je također i vrijeme i mjesto sljedećeg susreta, koji će se održati od 13. do 15. listopada 2013. u Hrvatskom franjevačkom središtu Kraljice Mira u Norvalu. Susret je završio misnim slavljem u četvrtak 10. listopada. (IKA)