Gabrijela Carić i Ferenc Grandić su iz ruku biškupa Egidija Živković primili visoko papino odlikovanje – i to viteški križ reda svetoga Silvestra. Orden je peto najviše odlikovanje za zasluge u rimskoj katoličkoj crkvi

Gabrijela Carić i Ferenc Grandić su iz ruku biškupa Egidija Živković primili visoko papino odlikovanje – i to viteški križ reda svetoga Silvestra. Orden je peto najviše odlikovanje za zasluge u rimskoj katoličkoj crkvi.
Gabrijela Carić je dugogodišnja voditeljica Katoličkog ženskoga pokreta i vrlo je angažirana u biskupiji. Ferenc Grandić je primio nagradu za svoju višegodišnju dobrotvornu akciju namijenjenu najsiromašnijim u Burkini Faso u Africi, gdje je realizirao oko 100 projekata.
Rođena Cogrštofka Carić je već gotovo 25 godina u službi biskupije. Od 1998. je odgovorna za potrebe hrvatskih žena dijeceze Željezno. Na čelu Katoličkoga ženskoga pokreta je od 2001., koji redovito organizira različite priredbe. Carić je i predsjednica ženske komisije, u ovoj funkciji je u tri mandata zastupala dijecezu Željezno u pastoralnoj komisiji Austrije.
Ferenc Grandić je i nositelj ‘zaslužnoga znaka’ Austrije, koji je primio 2011., kao i ordena svetoga Martina u zlatu. Ovo najviše odlikovanje biskupije Željezno primio je 2008. godine.
Umirovljeni stolar iz Stinjaka od sredine 1990 -ih ljet svojim društvom „Pomoć direktno“ neumorno skuplja novac za jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta. Nedavno je napisao knjigu o svojim doživljajima u Burkini Faso pod naslovom „Moj život za Burkinu Faso“.
(Hrvatska redakcija ORF-a)