Među tisućama hodočasnika bili su i Hrvati koji pamte tri posjeta Ivana Pavla II. kojega u Hrvatskoj smatraju zaslužnim za međunarodno priznanje države početkom devedesetih

Uoči kanonizacije pape Ivana Pavla II. kardinal Josip Bozanić izjavio je 27. travnja u Vatikanu kako se svi sjećaju papina pohoda hrvatskih gradova, naglasivši da bi mu hrvatski narod zauvijek trebao biti zahvalan za međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Papa Ivan Pavao II. triput je pohodio Hrvatsku u vremenu od devet godina, a posebno je bio zaslužan za međunarodno priznanje Hrvatske, što hrvatski narod treba pamtiti i biti mu uvijek zahvalan, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić u izjavi za RTL.
“Uvijek je bio poseban Hrvatskoj, bio nam je blizak jer je bio blizak čovjeku”, rekao je Bozanić u Vatikanu uoči sutrašnje kanonizacije dvojice papa, Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. Dodao je kako je to veliki događaj za Katoličku Crkvu i veliki svjetski događaj, svi su okrenuti prema Rimu jer se događa nešto što ima značenje za čovjeka današnjice.

Kardinal Bozanić također se prisjetio kako je 1998., kada je papa Ivan Pavao II. pohodio Hrvatsku, prilikom vožnje s njime u automobilu prema Mariji Bistrici, osjetio što to znači biti blizu čovjeka koji je mistik.
“Bio je čovjek koji je prisutan i blizu, a u isto vrijeme uronjen u Božju prisutnost, što sam osjetio na poseban način i uvijek ću nositi u svom srcu. Tijekom svog pontifikata išao je k ljudima, a sada narod dolazi njemu”, istaknuo je. Kardinal Bozanić je izvijestio da proces kanonizacije blaženika Alojzija Stepinca ubrzano ide naprijed i prema kraju, a točan datum objavit će Sveti Otac kada proces bude potpuno gotov.
“Nadamo se tome i molimo da bude što prije”, zaključio je kardinal Bozanić“ (Index.hr)
Predsjednik Josipović nazočio kanonizaciji
Nedjeljna svečanost u Vatikanu bila je impresivna jer je papa Franjo svecima proglasio dvojicu papa koji su bili velike figure i zagovornici dijaloga u dvadesetom stoljeću, ocijenio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Rimu prvu dvostruku kanonizaciju papa u povijesti Katoličke Crkve.

Proglašenju svecima nazočilo je 98 izaslanstava država iz cijeloga svijeta i međunarodnih organizacija, među kojima su bila 24 državna poglavara i monarha, od španjolskog kralja do predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

“Kanonizacija je bila zaista impresivna, bilo je mnogo delegacija, predvođenih predsjednicima država, vlada i okrunjenim glavama”, rekao je predsjednik Josipović.

“Svecima su postali pape koji su proklamirali dijalog. Ivana XXIII. zvali su Dobri papa, reformirao je Crkvu, otvorio se prema drugim konfesijama, i prema onima koji nisu vjernici, a za Ivana Pavla II. znamo da je bio velika figura druge polovice i kraja dvadesetog stoljeća i znamo koliko je učinio za Hrvatsku”, rekao je predsjednik Josipović.

Istaknuo je da su “Oni važne, velike ličnosti koje su utjecale na cijelo čovječanstvo bez obzira na to pripadali ili ne pripadali Katoličkoj Crkvi, a politika koju su vodili bila je politika mira, tolerancije i razumijevanja”.

Po njegovim riječima, cijela poruka kanonizacije bila je vrlo pozitivna.

“Posebno je zanimljiva dobra volja, dobar duh koji je isijavao iz ljudi”, komentirao je hrvatski predsjednik misu na kojoj je bilo osamsto tisuća vjernika. Petsto tisuća ljudi pratilo je kanonizaciju na Trgu svetog Petra i u Ulici pomirenja koja vodi do trga i u okolnim ulicama, a još oko 300.000 u gradu uz 17 golemih videozidova, objavila je Sveta Stolica.

Na misi je sudjelovalo 850 kardinala i svećenika.

Među tisućama hodočasnika bili su i Hrvati koji pamte tri posjeta Ivana Pavla II. kojega u Hrvatskoj smatraju zaslužnim za međunarodno priznanje države početkom devedesetih.

“Kad je riječ o našim hodočasnicima, svi se sjećaju vremena našeg osamostaljenja, Domovinskog rata, svih onih dobrih poruka koje su pomogle Hrvatskoj da se etablira u međunarodnoj zajednici, u čemu je Ivan Pavao II. odigrao golemu ulogu”, rekao je predsjednik Josipović.

Poruke novoga sveca Ivana Pavla II. poticale su na praštanje, ocijenio je.

“Cijelo vrijeme rata pozivao je na mir, razumijevanje i praštanje i mislim da su te njegove poruke i danas aktualne”, rekao je predsjednik Josipović te zaključio kako su “u vrijeme kad je rat još bjesnio, poruke koje je papa slao bile su melem na ranu i pomogle su ljudima da razumiju da je mir potreban i da moramo učiniti sve, da očuvamo svoju slobodu i neovisnost, ali i da praštamo i imamo razumijevanje, da gradimo društvo tolerancije”.
(HINA)

Doznajte više