Dvoknjižje autora Sanje Jukić i Gorana Rema je predstavljeno u okviru manifestacije «Dani Balinta Vujkova», a objavljeno u nakladi Filozofskog fakulteta -Sveučilišta u Budimpešti, Filozofskog fakulteta -Sveučilišta u Osijeku i slavonsko baranjsko srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika

«Panonizam hrvatskog pjesništva» naslov je dvoknjižja profesora hrvatske književnosti i stilistike na Filozofskom sveučilištu u Osijeku, autora Sanje Jukić i Gorana Rema, koje je u okviru manifestacije «Dani Balinta Vujkova» predstavljeno u petak, 18. listopada, u čitaonici Gradske knjižnice.
Predajući suvremenu hrvatsku književnost, autori su uvidjeli da postoji korpus tekstova u kojima se dosljedno pojavljuju elementi panonskog prostora te su pokušali usustaviti stilistiku pjesništva panonskog prostora utemeljenu na stilskoj izvedbi elemenata prostora u tekstu. Autore je zanimalo koliko je svijest o vodi, o Panonskom moru ostavila traga u pjesničkom tekstu. Pokazalo se da je udio vode ogroman i da ta voda nije pozitivna, već teška i opterećujuća, jer voda ugrožava zemlju, dovodi do njene neplodnosti te tako ugrožava elementarne uvjete čovjekovog postojanja, rekla je autorica Sanja Jukić.
Profesor hrvatske književnosti i stilistike na Filozofskom fakultetu u Osijeku Goran Rem je pojasnio da je prva knjiga teorijska studija koja promišlja odnos između identiteta i prostora, a druga – «Od Janusa Panonijusa do Satana Panonskog», predstavlja kompilaciju pjesama od humanista do punk umjetnika u vremenskom rasponu od pet stotina godina. Knjiga je objavljena u nakladi Filozofskog fakulteta -Sveučilišta u Budimpešti, Filozofskog fakulteta -Sveučilišta u Osijeku i slavonsko baranjsko srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika.
Stručni skup «Dana hrvatske knjige i riječi», na kojemu je obrađeno nekoliko stručnih tema, nastavio se u subotu prije podne.
Jedna od njegovih sudionica, doktorandica hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu na odjelu kroatistike u Zagrebu, profesorica latinskog i francuskog jezika Mila Markov Španović je svojim predavanjem o ženskim likovima u jednom djelu Živka Bertića, dala doprinos skupu s područja Srijema.
Stručni skup XII. Dana Balinta Vujkova završen je prijedlozima do kojih se došlo u neformalnim razgovorima između sesija. Jedan od njih je da bi se stručni skup u suradnji s Odjelom kroatistike na Sveučilištu u Pečuhu trebao održavati bijenalno, kako bi se moglo sudjelovati na skupovima i u Pečuhu i u Subotici, rekla je organizatorica Katarina Čeliković.
XII. Dani Balinta Vujkova završeni su dodjelom nagrada i predstavom u izvedbi hrvatskog kazališta iz Pečuha.
(Radio Subotica)