Težište teme je stavljeno na slobodu medija danas, bolju medijsku komunikaciju između hrvatskog iseljeništva i domovine, međusobne probleme. Povelo se pitanje zašto neki domaći mediji zaobilaze hrvatsko iseljeništvo, a televizijske kuće koje se bave određenim temama o iseljeništvu, emisiju puštaju u terminima kada je gledanost najmanja

U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgovića u Šibeniku 2. srpnja održan je panel “Hrvatsko iseljeništvo i javnost” na kojem su govorili glavna urednica Fenix magazina iz Frankfurta i dopisnica Večernjeg lista iz Njemačke Marijana Dokoza, urednik novog Večernjakova portala za hrvatsko iseljeništvo “Moja Hrvatska” Ivan Ril, dopisnica Večernjega lista i osoba za odnose s javnošću zastupnika u njemačkom Parlamentu Josipa Juratovića Katarina Pejić te urednica i bivša ravnateljica HINA-e Smiljanka Škugor Hrnčević.

Panel je okupio veliki broj ljudi, a težište teme je stavljeno na slobodu medija danas, bolju medijsku komunikaciju između hrvatskog iseljeništva i domovine, međusobne probleme. Povelo se pitanje zašto neki domaći mediji zaobilaze hrvatsko iseljeništvo, a televizijske kuće koje se bave određenim temama o iseljeništvu, emisiju puštaju u terminima kada je gledanost najmanja.

Panel je započeo Božo Ljubić, predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske koji je istaknuo kako je stanje u hrvatskim medijima toliko loše da se iseljeništvo i Hrvatska nije u stanju međusobno upoznati, pogotovo Hrvati iz BiH. Fenixova urednica Marijana Dokoza je istaknula kako su glavni problem predrasude domovine prema Hrvatima u iseljeništvu. Smiljanka Škugor Hrnčević ustvrdila je kako su Hrvati izvan domovine u hrvatskim medijima tretirani kroz “geto” emisije. Katarina Pejić govorila je o problemu prikazivanja programa hrvatske televizije u iseljeništvu.

Ivan Ril urednik Moje Hrvatske, portala koji donosi lijepe priče Hrvata iz iseljeništva, kako je rekla voditeljica programa Ivana Rora, priče jedne zaboravljene Hrvatske, otkrio je kako je Moja Hrvatska u samo tri mjeseca rada napravila izvrsne rezultate. Povjesničar Josip Jurčević dao je svoje viđenje na pitanje zašto Hrvatska nema objektivan medij, kazavši da se u Hrvatskoj neprekidno vodi rat protiv Hrvatske.

Marin Sopta, predsjednik Programskog i Organizacijskog odbora Kongresa je apelirao na novinare u hrvatskom iseljeništvu da budu objektivni, izvještavaju realno te da zajedno s novinarima u domovini izvrše pritisak na članove Hrvatskog sabora i traže više slobode i da u Saboru jedna od glavnih tema bude hrvatsko iseljeništvo. Fra Josip Bebić, nekadašnji ravnatelj za inozemnu pastvu Hrvata u inozemstvu, također je kritizirao HRT, ali i ostale medije te poručio neka pozitivno rade, donose pozitivne teme i više pišu o iseljeništvu. Opširniji tekst i fotogalerija