Susret se održao u Los Angelesu, a Hrvatska katolička župa sv. Antuna, zajedno s njezinim župnikom vlč. Goranom Jovičićem, bili su domaćini. Organizirala su ga vlč. dr. Mate Bižaca, delegat za SAD, i mons. Ivan Vukšić, delegata za Kanadu a predvodili banjolučki biskup Franjo Komarica i dr. Tomislav Markić, ravnatelj hrvatske inozemne pastve

Ovogodišnji Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade održao se u Los Angelesu, u SAD-u, od 12. do 15. listopada, a Hrvatska katolička župa sv. Antuna, zajedno s njezinim župnikom vlč. Goranom Jovičićem, bili su domaćini, primivši i pogostivši dvadeset petero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta. Susret, u organizaciji dvojice delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu, vlč. dr. Mate Bižace, delegata za SAD, i mons. Ivana Vukšića, delegata za Kanadu, predvodili su ga banjolučki biskup Franjo Komarica i dr. Tomislav Markić, ravnatelj hrvatske inozemne pastve.
Susret je započeo u ponedjeljak, 12. listopada, večernjom molitvom i uvodnim predavanjem biskupa Franje Komarice, pod naslovom „Svećenik – svjedok vjere”. Idućega dana biskup Komarica je održao predavanje „Briga crkve za osobe posvećenog života”. Treće predavanje „Pastoralni izazovi Jubileja milosrđa” održao je dr. Tomislav Markić.
Sudionike susreta toga su dana počastili svečanim ručkom članovi „Hrvatskog doma” u San Pedru, luci Los Angelesa. Nakon večernje mise, Hrvatsko katoličko obiteljsko društvo „Sveti Nikola Tavelić” pri župi Marija Zvijezda mora u San Pedru počastilo je svećenike i časne sestre morskim specijalitetima.
Radni dio 14. listopada obuhvaćao je predavanje mons. Komarice „Aktualni crkveno – društveni položaj Hrvata u BiH: Dramatično stanje i perspektive Hrvata katolika u entitetu RS”, te predavanje dr. Markića „Aktualnosti iz Hrvatske inozemne pastve”.
Gost na ručku što su ga priredili župljani župe Sv. Antuna bio je pomoćni biskup Los Angelesa odgovoran za etničke skupine unutar nadbiskupije, mons. Alexander Salazar, koji je ujedno predvodio razgledavanje katedrale, tumačeći na poseban način i hrvatsku prisutnost unutar umjetničkih elemenata same katedrale.
Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u Vancouveru od 10. do 13. listopada 2016.
(IKA)