Drama HNK u Zagrebu gostovala je u Beču s predstavom ‘Tri zime’ Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana

U okviru Kulturne godine Austrija – Hrvatska, uz podršku Federalnoga ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove, te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gostovala je u nedjelju, 26. studenoga 2017. u čuvenome bečkome Volkstheateru s predstavom ‘Tri zime’ Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana.
Ovo je prvo izvođenje neke produkcije HNK na velikoj pozornici Vokstheatra čija je intendantica redateljica Ana Badora i pod čijim se vodstvom transformiralo u jedno od najrelevantnijih austrijskih i europskih repertoarnih kazališta. Prepuno gledalište u kojem su bili umjetnici, producenti, novinari, direktori festivala, članovi hrvatske zajednice, burno je i s ovacijama ispratilo predstavu. Tekst je prošle godine preveden na njemački, a objavio ga je ugledni njemački kazališni časopis Theater Heute.
Drama prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih jednom kućom. Autorica je kao ishodište uzela priču iz vlastite obitelji, prateći životne etape svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir.
Predstava je dosad izvedena već pedeset puta, a uspješno je gostovala u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, Brijunima, Rijeci, Beogradu i Podgorici. U Tel Avivu je prikazana na 9. Međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin. U Sarajevu na Internacionalnom teatarskom festivalu MES je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu, a na 27. Marulićevim danima u Splitu Nagradu za suvremeni dramski tekst i Nagradu publike za najbolju predstavu festivala. Odigrana je i na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu gdje je ispraćena dugotrajnim ovacijama. Tri zime izvedene su s velikim uspjehom i na Dubrovačkim ljetnim igrama.
Za glumačke kreacije nagrađeni su Nina Violić (nagrada Tito Strozzi), Dragan Despot (nagrada Mila Dimitrijević), Jadranka Đokić (Marulićevi dani), Luca Anić (Nagrada hrvatskoga glumišta i Marulićevi dani).
Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga. Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar.
(www.jutarnji.hr)