Zemlja partner susreta je Slovačka odakle su stigli, uz ostale i izvođači iz Hrvatskog Groba, koji njeguju tradiciju i običaje Hrvata u Slovačkoj

 

Najveća kulturna i gospodarska manifestacija nacionalnih manjina Hrvatske “Lipovljanski susreti”, 23. kolovoza svečano je otvorena pred nekoliko tisuća posjetitelja i izvođača.

Manifestaciju, koja se petu godinu za redom održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, otvorio je predsjednikov izaslanik Aleksandar Tolnauer.

“Susreti su integralni dio europske kulturne baštine, a Lipovljani multikulturalna i multikonfesionalna sredina i kao takva predstavlja budućnost našega društava”, istaknuo je Tolnauer, napominjući da Susreti ove godine imaju međunarodni karakter.

Zemlja partner ovogodišnjih susreta je Republika Slovačka odakle su stigli i u kulturno umjetničkom programu nastupili: Dychova hudba, Maguranka z Kaniyanky te Chorvatanka iz Hrvatskog groba, koja njeguje tradiciju i običaje Hrvata u Slovačkoj.

U Lipovljanima je održan okrugli stol “Nacionale manjine nakon ulaska Hrvatske u EU – prva godina iskustva”, predstavljene su gospodarske aktivnosti nacionalnih manjina u Hrvatskoj. U ime supokrovitelja Sisačko-moslavačke županije sudionike Susreta pozdravio je dožupan Zdenko Vahovec, a Susretima je nazočila i europarlamentaraka Marijana Petir.

Lipovljanski susreti počeli su 23. kolovoza 2014. izložbom “Slovačka zemlja partner ovogodišnjih Susreta”, a nastavljaju se ovih dana sportskim priredbama.

Izvor: Hina