Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u subotu navečer je u nazočnosti nekoliko tisuća posjetitelja otvorila 21. lipovljanske susrete, kulturno-gospodarsku manifestaciju nacionalnih manjina Republike Hrvatske, kazavši kako se zajedništvo i jedinstvo koje živimo u Hrvatskoj posebno ističe u Lipovljanima, u kojima, pored matičnoga hrvatskog naroda, živi i radi 13 nacionalnih manjina te da su susreti čuvari kulture i identiteta nacionalnih manjina.

Na kraju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula da se ovih dana širom Hrvatske susrela s mnogobrojnim građanima te da je unatoč poteškoćama koje imamo osjetila “optimizam i Hrvatsku koja vjeruje u sebe, svoje sposobnosti i mogućnosti”.

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili i Marijana Petir, europska parlamentarka, zastupnik češke i slovačke manjine u Saboru Vladimir Bilek te dožupan sisačko-moslovački Marin Biletić.

Partner ovogodišnjih susreta je Republika Češka, a u večernjem programu sudjeluje 12 društava nacionalnih manjina iz Hrvatske.

(Hina)