Na svečanom otvaranju polaznike su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marin Knezović i ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture, koju zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika, svečano je otvorena u Zagrebu.
Školu, koja je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i drugim studentima koji žele naučiti ili usavršiti hrvatski jezik, ove godine polazi 34 studenta iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja, među kojima i petero stipendista s partnerskih sveučilišta.
Na svečanom otvaranju polaznike su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marin Knezović i ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.
Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, a program hrvatske kulture i povijesti sadrži akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama te kulturnim i znanstvenim institucijama, odlaske na kazališne predstave i koncerte te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.
Za mjesec dana mnogi od studenata će „progovoriti“ hrvatski jezik ili usavršiti svoje znanje, rekla je ravnateljica Škole Zrinka Jelaska i napomenula da će za neke polaznike vrlo intenzivna nastava biti i šok zbog težine hrvatske gramatike ili pak promjena koje će morati usvojiti na nekom od dijalekata koji su stekli od svojih djedova ili rođaka.
Polaznici će steći diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 9 ostvarenih prijenosnih bodova.
(Hina)