Izložba Summa mediterranea obuhvaća 26 slika i 13 brončanih skulptura nastalih u posljednje tri godine i prikazuje duhovne refleksije Hrvatske, Dalmacije i Mediterana, a u Palači Porcia bit će otvorena do 10. svibnja

Izložba ‘Summa mediterranea’ hrvatskog umjetnika Matka Trebotića koja obuhvaća 26 slika i 13 brončanih skulptura nastalih u posljednje tri godine i prikazuje duhovne refleksije Hrvatske, Dalmacije i Mediterana, otvorena je u 19. Ožujka u Palači Porcia u Beču.
Voditelj Odjela za bilateralna i multilaterlnu suradnju u austrijskom Ministarstvu kulture umjetnosti i školstva Hanspeter Huber najavio je da će se 7. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održati izložba radova austrijskih modernih umjetnika što potvrđuje stalnu i izuzetnu suradnju dviju država.
Pozdravljajući nazočnu publiku iz diplomatskog, političkog, kulturnog i umjetničkog života Austrije i Hrvate koji žive u Beču, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota istaknuo je da se u Trebotićevim djelima očitava sva ljepota i kontrasti Dalmacije i Hrvatske, moderno se sažima s tradicionalnim, mistično s realnim životom.
O jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara i kipara svjetskoga ugleda i o njegovu umjetničkom djelu govorio je kustos izložbe Raimund Deininger.
-Velika mi je čast da je austrijsko Ministarstvo umjetnosti, kulture i školstva domaćin izložbe koja se događa neposredno uoči ulaska Hrvatske u EU’, izjavio je Hini Matko Trebotić. Dodao je da ova izložba, zbir njegova trogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva, pokazuje ‘duhovne refleksije Dalmacije, Hrvatske i u širem kontekstu Mediterana’. To je treća izložba Trebotića u posljednjih deset godina u Beču, a otvorena je do 10. svibnja.
(Hina/Culturenet.hr)