Izložbu su organizirali HGK, Veleposlanstvo Mađarske u RH i MKD Ady Endre, uz potporu Ministarstva poljoprivrede Mađarske. U Mađarskom Institutu u Zagrebu Izložba će biti otvorena za sve zainteresirane od 30. svibnja do 7. lipnja

„Mađarska je važan partner Hrvatskoj i zato je poziv mađarskog Veleposlanstva na organizaciju izložbe ‘Hungarikum – Izvorno hrvatsko’ došao u pravo vrijeme. Ova je izložba zajednički projekt i predstavlja jedinstvenu promociju autentičnih mađarskih i hrvatskih proizvoda“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić na svečanom otvorenju izložbe, održanom u četvrtak, 28. svibnja, u Mađarskom Institutu u Zagrebu. Izložbu su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Veleposlanstvo Mađarske u RH i Mađarsko kulturno društvo Ady Endre, uz potporu Ministarstva poljoprivrede Mađarske.
„Zbirka Hungarikum objedinjuje materijalne, duhovne i intelektualne vrijednosti koje moramo sačuvati za sljedeće generacije. Te vrijednosti postoje i na razini županija, regija i naselja pa će tako biti zaštićen i tradicionalni ples gradišćanskih Hrvata ili oglašavanje zvona u 11 sati u gradu Kisegu, koji podsjeća na junaštvo kapetana Jurišića, branitelja Kisega. „Očekujem da ćemo imati prilike upoznati proizvode-parove, primjerice, vino iz Tokaja i vrbničku Žlahtinu, pašku čipku i čipku iz Halaša, a lik Nikole Šubića Zrinskog neraskidiva je veza koja spaja Mađarsku i Hrvatsku“, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Mađarske V. Németh Zsolt Zsolt, citiravši slogan toga zajedničkog povijesnog junaka — malo sreće i ništa više.
Veleposlanik Mađarske u RH Jozsef Zoltan Magyar, naglasio je kako je ponosan što su na izložbi cijenjeni hrvatski proizvodi našli svoga susjeda s druge strane Mure i Drave u Mađarskoj.
Cilj je izložbe promocija autohtonih mađarskih proizvoda s oznakom Hungarikum i hrvatskih proizvoda s oznakom Izvorno hrvatsko. Svoje proizvode predstavljaju hrvatske tvrtke: Naše Klasje, Belje, Paprenjak, Vindija, Zigante tartufi, Podravka, Neva, Društvo paških čipkarica „Frane Budak, Pag“, Tabacco i PP Orahovica. Drugoga dana izložbe, 29. svibnja, održavaju se poslovni susreti i individualni razgovori hrvatskih i mađarskih gospodarstvenika. Izložba će biti otvorena za sve zainteresirane od 30. svibnja do 7. lipnja.
(narod.hr)