Cetin je hrvatski umjetnik koji više od 40 godina živi i stvara u Kanadi i koji je darovao Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 80 svojih radova, grafika, crteža i kolaža, kojima je obogatio i upotpunio svoj opus u fondu Zbirke. Darovani radovi, koji su nastali u razdoblju od 1962. do 2015. godine, opus je koji svojim razdobljem i vrstom građe, kao i umjetničkom razinom, predstavlja cjelinu koja se rijetko susreće u mnogim galerijama

Izložba Anton Cetín otvorena je 27. rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u povodu 80. umjetnikova rođendana, a moći će se razgledati do 7. listopada 2016. godine.

Anton Cetín, hrvatski umjetnik koji više od 40 godina živi i stvara u Kanadi, darovao je Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 80 svojih radova, grafika, crteža i kolaža, kojima je obogatio i upotpunio svoj opus u fondu Zbirke.

Darovani radovi, koji su nastali u razdoblju od 1962. do 2015. godine, izloženi su u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. To je opus koji svojim razdobljem i vrstom građe, kao i umjetničkom razinom, predstavlja cjelinu koja se rijetko susreće u mnogim galerijama.

Na početku otvorenja izložbe okupljenima se obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Zahvalila je Antonu Cetínu na vrijednim umjetninama koje je darovao Knjižnici te naglasila kako će one biti trajno sačuvane kako bi u njima mogli uživati sadašnji i budući korisnici Knjižnice, kao i cijela zainteresirana javnost.

O opusu Antona Cetína govorila je dr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK, istaknuvši: „U bogatome umjetničkom djelovanju i likovnome stvaralaštvu Antona Cetína teško možemo razdvojiti grafičara od slikara. Rijetki su umjetnici kod kojih se raskriljuje tako širok raspon metjerskih mogućnosti. U tome stvaralaštvu ne samo da se stapaju nijansirani senzibiliteti različitih medija već se i uzajamno isprepliću i povezuju.“

Okupljenima se obratio i umjetnik Anton Cetín, koji je zahvalio organizatorima što su postavili izložbu njegovih radova, kao i okupljenima što su izdvojili malo vremena kako bi vidjeli njegove umjetničke radove.
(NSK)