U mjestu Dunave u Konavlima otvoren je Sokol-grad, utvrda koja datira iz Dubrovačke Republike. U višegodišnju obnovu uloženo je više od deset milijuna kuna, a provelo ju je Društvo prijatelja dubrovačke starine

Prigodnom svečanošću uz nastup Rapskih samostreličara i Dubrovačkih trombunjera 21. travnja je u mjestu Dunave u Konavlima otvoren Sokol-grad, utvrda koja datira iz Dubrovačke Republike. U višegodišnju obnovu uloženo je više od deset milijuna kuna, a provelo ju je Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Kako je istaknuo tajnik Društva Niko Kapetanić, riječ je o vrlo važnom spomeniku, srednjovjekovnom, antičkom i prapovijesnom. Tvrđavu je Dubrovačka Republika stekla u 15. stoljeću, izgradila i utvrdila zbog nadolazeće otomanske opasanosti. Fortifikacijski kompleks napušten je 1670. godine, a upravljanje nad njim Društvo prijatelja dubrovačkih starina steklo je 1970. godine.

Sada obnovljen, Sokol-grad bit će turistička atrakcija. Prigodnim riječima brojnim okupljenima na otvaranju obratili su se načelnik Općine Konavle Luka Korda, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pročelnica Konzervatorskog odjela Žana Baća i predsjednik Društva prijatelja dubrovačkih starina Denis Orlić.
(Radiodux)