U 25 bazena Aquatike, kojima je predstavljen cijeli tok krške rijeke, pliva pet tisuća jedinki od stotinu vrsta riba iz hrvatskih rijeka. Čak 98 posto te investicije vrijedne 36,7 milijuna kuna financirala Europska unija iz operativnog programa “Regionalna konkurentnost”

Prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, Aquatika, 22. listopada svečano je otvoren u Karlovcu uz rijeku Koranu. Karlovački je akvarij otvorio premijer Andrej Plenkovic, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i župan karlovački Ivan Vučić. Projekt je sufinancirala Europska unija u iznosu od 36,2 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 36,7 milijuna kuna.

U 25 bazena Aquatike, kojima je predstavljen cijeli tok krške rijeke, pliva pet tisuća jedinki od stotinu vrsta riba iz hrvatskih rijeka. Čak 98 posto te investicije vrijedne 36,7 milijuna kuna financirala Europska unija iz operativnog programa “Regionalna konkurentnost”.

Aquatika će bez sumnje bitno pridonijeti boljoj kulturnoj i turističkoj ponudi Karlovca grada, rekao je Plenković i posebno istaknuo važnost akvarija za edukaciju općenito te posebno za znanstvena istraživanja o slatkovodnom ribljem bogatstvu. Istraživačko edukativni i turistički značaj novoga akvarija istaknuli su i karlovački gradonačelnik Damir Jelić, župan Ivan Vučić, ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Aquatika, karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka smještena je neposredno u obalu rijeke Korane. Autor arhitektonskog projekta Aquatike je studio 3LHD. Cilj oblikovanja bilo je afirmiranje šetnice te stvaranje novog mjesta susreta u gradu Karlovcu. Namijenjen je prvenstveno edukativnom turizmu – učenicima, studentima, hobistima i znanstvenicima, ali i svim turistima.

Zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okoliš. Kuća je potpuno prekrivena zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture.

Scenarij izložbe je linearan i uz njega se nižu riječni biotopi od izvora do ušća, prateći čitav tok rijeke. Izložba počinje „izvorom“ na trgu, a zatim se uz pješačku rampu s akvarijima spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. Posjetitelji će u akvariju moći vidjeti više od 100 vrsta riba, te više od 40 endemskih vrsta koje nastanjuju ili su u prošlosti nastanjivale hrvatske rijeke.
(www.jutarnji.hr)