Ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu bit će Dinko Šokčević (Sokcsevits Dénes), hrvatski povjesničar i kroatist iz Mađarske koji povijesnoznanstvena djela piše na hrvatskom i mađarskom jeziku. Suradnik je Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i vanjski suradnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i Instituta za povijest Mađarske akademije znanosti u Budimpešti

Mađarski institut svečano je otvoren 3. veljače u središtu Zagreba i tako se pridružio ostalim mađarskim kulturnim centrima otvorenim u 17 zemalja diljem svijeta, od Beča, Pariza, Berlina, Talina, Rima, Moskve pa sve do New Yorka i New Delhija.
“Otvaranjem ovog instituta otplaćujemo svoj stari dug Hrvatskoj jer su brojni Mađarski instituti već drugo prisutni u brojnim zemljama”, izjavio je potpredsjednik mađarske vlade i ministar javne uprave i pravosuđa Tibor Navracsics, istaknuvši da Mađarsku i Hrvatsku vežu “stoljetne veze, međusobni utjecaji i prožimanja”, ali da se oni još mogu produbiti“. Također je izrazio nadu za otvaranjem hrvatskog kulturnog centra u Mađarskoj.
Ministar pravosuđa Orsat Miljanić je u ime hrvatske vlade kazao da je otvaranje Mađarskog instituta “još jedna potvrda dobrih odnosa između dvije zemlje”.
Glavni ravnatelj Instituta Balassi iz Budimpešte Pal Hatos je kazao da su mađarski kulturni centri u svijetu, pa tako i ovaj u Zagrebu, zamišljeni kao prilika prijateljima da upoznaju mađarsku kulturu, jezik i nacionalni identitet, ali prvenstveno kao mjesta “stjecanja znanja”. Želimo, objasnio je Hatos, da Hrvati bolje upoznaju Mađarsku, ali i da Mađarima još više približimo hrvatsku kulturu, umjetnost, književnost, modu, dizajn…Također se osvrnuo na “tisuću godina povijesti koju smo proveli zajedno” i na “bliskost dvaju naroda”.
Balassi institut, nazvan po mađarskom renesansnom lirskom pjesniku Balintu Balassiju, nacionalni je institut osnovan u cilju promicanja mađarske kulture u svijetu, slično njemačkom Goethe institutu, British Councilu ili španjolskom Institutu Cervantes.
Ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu bit će Dinko Šokčević (Sokcsevits Dénes), hrvatski povjesničar i kroatist iz Mađarske koji povijesnoznanstvena djela piše na hrvatskom i mađarskom jeziku. Suradnik je Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i vanjski suradnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i Instituta za povijest Mađarske akademije znanosti u Budimpešti. Mađarsko-hrvatskog podrijetla, svoj je život, kako je kazao, posvetio približavanju hrvatske kulture Mađarima i mađarske kulture Hrvatima.
(Slobodna Dalmacija)

Dan mađarske kulture
Povodom Dana mađarske kulture Mađarski kulturni institut u Zagrebu organizira književnu večer posvećenu pjesniku Jánosu Pilinskom pod nazivom “…jednostavno to što postojiš, pokreće svijet sada i ovdje”.
Program će voditi ravnatelj Instituta dr. Dinko Šokčević, a pjesme Jánosa Pilinszkog govorit će na hrvatskom i mađarskom jeziku glumci Stipan Đurić i Slaven Vidaković.
Vrijeme i mjesto održavanja: 21. siječnja 2014. s početkom u 20.00 sati, Mađarski institut u Zagrebu, Augusta Cesarca 4-10.
(www.ffzg.unizg.hr)