Osnivačkom dvojcu – mladim programerima Silviu Kutiću i Izabelu Jeleniću (izvršnom i tehničkom direktoru Infobipa) pomaže direktor operacija Silvijjev brat Roberto i njihov otac inženjer strojarstva Silvestar, koji se poslovno brusio u kultnom Uljaniku

Uspjeh Kutića otvara nam doista oči da je poslovna prilika danas u epohi oblaka u našem dvorištu – a ne u egzodusu informatičara iz Lijepe Naše u tehnološki razvijenije zemlje!
Ovo su pravi pozitivni učinci globalizacije i dokaz da Hrvatska ima talenta, ima snalažljivost, ima ključnu izvrsnost i konkurira na globalnoj sceni, na digitalnom tržištu, informacijskoj tehnologiji. Tim se riječima predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obratio nazočnima na svečanosti otvorenja Kampusa Pangea u Vodnjanu 23. rujna ove godine. Riječ je o arhitektonskom dragulju prvog hrvatskog ITC poslovnog centra koji se prostire na zemljištu sveukupne površine oko 17.000 četvornih metara jedne od vodećih softverskih tvrtki u Hrvatskoj – Infobipa. Tom prigodom premijer Plenković obišao je poslovni kompleks, hvaleći bogate unutrašnje sadržaje tog informatičarskog raja.
Predsjednik Vlade istaknuo je kako je ovo sjajan uspjeh kompanije koja je krenula iz vodnjanske garaže, razgranavši se u poslovni inkubator s više od 50 ureda u 47 zemalja svijeta.
Danas zapošljava 1.200 ljudi na šest kontinenata, što je čini najvećom softverskom kompanijom u Hrvatskoj. Infobip ima urede u Parizu, Milanu, Ateni, Madridu, Stockholmu, Moskvi, Vancouveru, Buenos Airesu, Sao Paulu, Casablanci, Johannesburgu, Pekingu, New Delhiju, Jakarti, Minili, Seoulu, Dubaiju, Tokiju te Sydneyu.
Tvrtka, dakle, pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku za poslovne korisnike među kojima su Facebook i LINE.
Pokrenut desetak kilometara od Pule u Vodnjanu 2006., Infobip se izgradnjom kampusa vraća u taj gradić s oko šest tisuća stanovnika u novoizgrađeni poslovno-razvojni centar iliti kampus nazvan Pangea, koji se smjestio na putu prema Galižani u Istarskoj ulici broj 157.
Osnivačkom dvojcu – mladim programerima Silviu Kutiću i Izabelu Jeleniću (izvršnom i tehničkom direktoru Infobipa) pomaže direktor operacija Silvijjev brat Roberto i njihov otac inženjer strojarstva Silvestar, koji se poslovno brusio u kultnom Uljaniku. Spomenuta četvorka brinula se da uzvanici na svečanosti otvorenja Infobipova centra što bolje upoznaju funkcionalnost zdanja.

Izrada ideje kampusa u Vodnjanu trajala je 2 i pol godine, dok je izgradnja dovršena za čak 12 mjeseci, zaokruživši investiciju tešku više desetaka milijuna kuna. Vodnjanski kampus bit će dakle svojevrsna Infobipova Pangea, odnosno mjesto spajanja svih šest kontinenata na kojima je tvrtka danas prisutna.

Tekst: Vesna Kukavica

Video HRT