Tjedan je otvoren posebnom svečanošću u prostorijama Justus Liebig Hausa u Darmstadtu. U nazočnosti veleposlanika RH dr. Mira Kovača, gradonačelnika Darmstadta Jochena Partscha, predstavnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mr. Katharine Hinić, gk RH u Frankfurtu Josipa Špoljarića i mnogih uzvanika i gostiju uvertiru u cjelotjedni program u Darmstadtu pružio je u ime organizatora, Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj i Hrvatske katoličke zajednice u Darmstadtu mr. Edi Zelić

Hrvatski tjedan kulture otvoren je posebnom svečanošću u prostorijama Justus Liebig Hausa u Darmstadtu. U nazočnosti veleposlanika RH dr. Mira Kovača, gradonačelnika Darmstadta Jochena Partscha, predstavnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mr. Katharine Hinić, gk RH u Frankfurtu Josipa Špoljarića i mnogih uzvanika i gostiju uvertiru u cjelotjedni program u Darmstadtu pružio je u ime organizatora, Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj i Hrvatske katoličke zajednice u Darmstadtu mr. Edi Zelić.
„Kroz Hrvatski kulturni tjedan u Darmstadtu s jedne strane želimo jačati suradnju na području kulture između Njemačke i Hrvatske, ali isto tako jačati kooperaciju Hrvatske katoličke zajednice s gradskim vlastima u Darmstadtu. Važno nam je ukazati na kulturne posebnosti RH uoči punopravnog pristupa EU, a isto tako naglasiti odličnu integraciju Hrvata u njemačko društvo, posebno ovdje u Darmstadtu, gdje naša zajednica postoji već više od četrdeset godina“, rekao je Zelić, ujedno zahvalivši sponzorima, pokroviteljima i podupirateljima projekta „Hrvatskog kulturnog tjedna“.
„Kroz volonterski rad uspjeli smo staviti jedan projekt na noge koji će na vrhunskoj razini, u različitim facetama prikazati hrvatsku kulturu, umjetnost, književnost, znanost i film. Živjela Hrvatska u Europskoj uniji“, kazao je Edi Zelić.
Kroz program na pozornici Justus Liebig Hausa sjajno je vodila Laura Martinović, glasnogovornica učenika gimnazije Lichtenberg i aktivna članica Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt. Gradonačelnik Jochen Partsch izrazio je čast što prisustvuje otvaranju Hrvatskog tjedna kulture te je spomenuo dobru integraciju Hrvata u gradu Darmstadtu. Partsch je naglasio i trnoviti put Republike Hrvatske u Europsku uniju te je rekao da je datum 1. srpnja zaista dan vrijedan posebne zdravice.
U ime Državnog ureda Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, mr. Katharina Hinić, čestitala je organizatorima na uloženom trudu kako bi se tijekom tjedna kulture njemačka javnost, a posebice mladi, uživo upoznali s Hrvatskom i njenom bogatom baštinom, ali i suvremenim djelima koja su doprinos napretku na raznim područjima ljudskog života. „Hrvati su narod koji je uvijek bio vrlo privržen svojoj domovini, stoga je lijepo vidjeti Hrvate drugog pa i trećeg naraštaja koji su očuvali hrvatski identitet, kulturu i jezik istodobno poštujući zemlju u kojoj žive i koju također smatraju svojom domovinom“, rekla je Katharina Hinić.
Veleposlanik dr. Miro Kovač također je zahvalio i čestitao organizatorima na programu Hrvatskog kulturnog tjedna. Kovač je zahvalio i gradu Darmstadtu i gradonačelniku Partschu na gostoprimstvu te je govorio o dugogodišnjoj želji i ambiciji Republike Hrvatske da se priključi Europskoj uniji. Veleposlanik RH ocrato je put od osamostaljenja preko prvih faza približavanja Europskoj uniji, sklapanja asocijacijskog sporazuma, vođenja pregovora, sve do ratifikacije pristupnog ugovora i punopravnog učlanjenja koje će se dogoditi 1. srpnja.
U prigodnom programu na pozornici Justus Liebig Hausa nastupili su Karolina Kovač sa sjajnim interpretacijama pjesama „Da se opet tebi vratim“ i „Tuga dolazi kasnije“ te vrhunski gitarist Mario Raič iz Kassela koji je predstavio djela „Dionisio Aguado – Rondo Brillante“ i „Michael Tröster – Prelude Nr. 7“.
Autor i voditelj projekta „Hrvatski kulturni tjedan“, Edi Zelić, još jednom je predstavio sadržaj malog festivala kulture u Darmstadtu, dok je Mato Radić, direktor Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, kao jedan od glavnih pokrovitelja večeri, govorio o Hrvatskoj kao jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi. Kratkim filmom posjetiteljima su dodatno dočarane ljepote hrvatskog Jadrana.
Mnogobrojni uzvanici, među kojima su bili poznata glumica i pjevačica Dunja Rajter sa svojim suprugom Michaelom Eichlerom, članovi predsjedništva HSKNj Petar Ćosić, Franjo Pavić, Franjo Akmadža, Mario Juričević, Kruno Šimović te Marina Samardžić, zatim fra Nediljko Brečić, voditelj Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt te časne sestre Damjana Damjanović i Anđela Milas, predstavnice Kinderschutzbund Darmstadt, Gisela Gütschow i Ulrike Bonitz-Reus, Ankica Ronji (HTZ), Tonči Vanjak (Viadukt), odvjetnik Alois Kovač i mnogi drugi uživali su do u večernje sate uz hrvatske specijalitete te ekskluzivna hrvatska vina „Štimac No. 1“ i „Nevina Saint Hills“ iz uvoza uspješne münchenske tvrtke CM Exklusive Weine.

Fotografije