U Rijeci se otvara prvi hrvatski Muzej djetinjstva. Posjetitelji će moći razgledati više od 600 izložaka, većinom igračaka, među kojima su neke s kraja 19. stoljeća.

Otvorenje muzeja pokrenuo je Svetozar Nilović, koji je prije šest godina osnovao prvi hrvatski muzej informatike Peek&Poke.

Novi je muzej smješten pokraj muzeja Peek&Poke u riječkoj Ulici Ivana Grohovca, na površini od 240 četvornih metara. Na dvije etaže novoga muzeja, osim igračaka, izloženi su spomenari, učeničke knjižice, žute marame za nekadašnje prvašiće, dječje knjige, stripovi i drugo, rekao je Nilović.

Među najatraktivnijim izlošcima je maketa zgrade zagrebačkoga HNK u mjerilu 1:40 koju je od lego kockica sastavio Matija Pužar. Najstariji predmet je papirnata slagalica katedrale u Ulmu iz 1880. godine, a među najstarijim igračkama su i kamene kocke za slaganje tvrtke Richter s početka 20. stoljeća.

Prikupljanje izložaka za muzej počelo je prošle godine akcijom Igračke naše, ondašnje, svagdašnje… tijekom koje su građani pozivani da daruju svoje igračke iz djetinjstva ili još starije, ali i druge predmete vezane uz djetinjstvo. Iako je akcija završila, građani muzeju i dalje mogu darovati ili posuditi predmete vezane uz djetinjstvo.
(HRT)