Memorijalna soba nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga uređena je u zgradi Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, a njezin multimedijski postav donosi najvažnije podatke o životu i djelu dvojice istaknutih hrvatskih kemičara koji su zbog svog doprinosa kemijskim znanostima nagrađeni najuglednijim svjetskim priznanjem, Nobelovom nagradom

U ponedjeljak, 20. travnja u 18.00 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, u Zagrebu otvara se Memorijalna soba nobelovaca Ružičke i Preloga.
Uvodna riječ prisutnima uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti. Akademik Vitomir Šunjić iznijet će Crtice iz života i rada Lavoslava Ružičke, a potom će akademik Mladen Žinić održati predavanje Vladimir Prelog, znanstveni dosezi i utjecaj na razvoj hrvatske organske kemije i farmaceutske industrije.
Memorijalna soba nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga uređena je u zgradi Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, a njezin multimedijski postav donosi najvažnije podatke o životu i djelu dvojice istaknutih hrvatskih kemičara koji su zbog svog doprinosa kemijskim znanostima nagrađeni najuglednijim svjetskim priznanjem, Nobelovom nagradom.
Posjetitelji mogu vidjeti brojne dokumente, pisma, fotografije i osobne predmete naših nobelovaca. U izložbenom postavu posvećenom Ružički nalazi se i original povelje o dodjeli Nobelove nagrade 1939., dok se u Prelogovom postavu nalazi i dio njegove stručne biblioteke, namještaj iz njegove radne sobe, odijelo koje je nosio na dodjeli Nobelove nagrade 1975. te zbirka kutija šibica iz svjetskih hotela koje je skupljao tijekom svojih putovanja.
Inicijativu za uređenje Memorijalne sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga dali su 2001. nekadašnji predsjednik HAZU akademik Ivo Padovan i dopisni član HAZU prof. dr. sc. Nikola Jović prigodom svečanosti otkrivanja spomen-ploče Vladimiru Prelogu u Zürichu na zgradi Savezne tehničke visoke škole (ETH). Prof. dr. sc. Nikola Jović nakon toga je Akademiji donirao predmete iz Ružičkine ostavštine, dok su Prelogovu ostavštinu darovali njegova supruga Kamila i sin Jan Prelog. Dio izložaka donirali su i nekadašnji Prelogovi studenti. Autor muzeološke koncepcije i postava Memorijalne sobe je arhitekt Mario Beusan.