Izložbu, kojom Hrvatski muzej naivne umjetnosti obilježava 80. godišnjicu umjetnikova rođenja, prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih izloženih radova

U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti u Zagrebu, u utorak. 28. studenog u 19 sati, otvara se izložba crteža Drage Trumbetaša Otuđeni životi. Izložba će biti otvorena do 15. prosinca 2017.
Drago Trumbetaš (Velika Mlaka, kod Zagreba, 28. prosinca 1937.) završio je Grafičku industrijsku školu te veći dio svog radnog vijeka proveo u Njemačkoj kao tipograf ili na raznim manualnim poslovima. Crtanjem se intenzivno bavi od 1966., izlaže od 1969. godine. Crteži mu se mogu podijeliti u nekoliko tematskih ciklusa. Dio opusa inspiriran je umjetnikovim stvarnim iskustvima (nedaćama gastarbajterskog života u Njemačkoj sedamdesetih godina 20. stoljeća; bizarnostima potrošačkog društva u suvremenim velegradovima; specifičnostima zatvorskog života koje je iskusio kao politički zatvorenik u Staroj Gradiški), a dio opusa posve je imaginativnog karaktera odnosno zamišljen kao osebujni hommage posebno mu dragim umjetnicima i književnicima (Van Goghu, Krleži i Matošu). Drago Trumbetaš objavio je osam grafičkih mapa, u tehnici serigrafije, okušao se i kao crtač stripa, pisac drama, pjesama i romana te kao glumac u izvedbi vlastite drame.
Na izložbi u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti izložit će se radovi koji uglavnom pripadaju Gastarbajterskom ciklusu, po kojem je Drago Trumbetaš kao umjetnik najviše zapažen i cijenjen. Odlikuje ih iznimna socijalna angažiranost i usredotočenost na ljudske figure i međuljudske odnose.
Ovom prigodom izložit će se 24 crteža, iz fundusa HMNU-a, Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zagreb, Umjetničke galerije Dubrovnik te iz kolekcije Bože Biškupića.
Izložbu, kojom Hrvatski muzej naivne umjetnosti obilježava 80. godišnjicu umjetnikova rođenja, prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih izloženih radova.
Autorica izložbe i kataloga je Svjetlana Sumpor, viša kustosica i voditeljica zbirke HMNU.
(Culturenet.hr)