U Dubrovniku je u nedjelju otplesan najmasovniji Linđo na svijetu, čime je ovaj tradicionalni primorski ples s 274 plesača na Stradunu ušao u Guennissovu knjigu rekorda. Veliki broj inozemnih gostiju pratio je nastup linđovaca na Stradunu. Mnogi od njih su zaplesali, a priključio im se i gradonačelnik Vlahušić

U Dubrovniku je u nedjelju, 6.rujna otplesan najmasovniji Linđo na svijetu, čime je ovaj tradicionalni primorski ples s 274 plesača na Stradunu ušao u Guennissovu knjigu rekorda. Već oko 13 sati ispred Revelina počelo je okupljanje linđovaca iz Dubrovnika i okolice. Susreli smo i dugogodišnju linđovku Natašu Beus.
– Davno sam počela plesat Linđo s mojim plesnim partnerom, Lukom Brailom. Još uvijek nas zovu i mi zaplešemo. Drago mi je da smo se danas okupili i zbog linđovaca iz grada kao i onih iz gornjih sela Dubrovnika. Veselim se i da su današnji mladi shvatili da je budućnost u ruralnom turizmu i žele očuvati ovu tradiciju – kazala je Nataša.
S najviše oduševljenja ulazak u Guennissovu knjigu rekorda čekali su mladi. Jedan od najmlađih bio je i osmogodišnji Luka Ivanković iz sela Mrčeva, koji već tri godine pleše Linđo.
-Obožavam plesati ovaj naš ples, a najviše volim biti na ‘krilu’. Draže mi je balat nego ići u školu –kaže Luka, koji nije krio oduševljenje što će sa samo osam godina ući među rekordere. Tu je bila i njegova partnerica Mihaela Bačić iz sela Kliševa, kojoj je također tek osam godina, a oduševljena je dolaskom na Stradun i nastupom pred toliko puno ljudi. Razdragana je i devetogodišnja Petra koja je došla također iz Kliševa, tek je nedavno počela plesati, a najviše voli kad se ‘ispusti linđovica’.
-Sviraj Linđo, pucale ti žice da igraju momci i curice! – pjevaju mlade kad igraju u kolu, a kolovođa im odgovara ‘Sviraj Linđo, sviraj lolo, sviraj nama staro kolo’ – ovim poskočicama podsjetio nas je Stijepo Radiš iz sela Mrčeva iz udruge ‘Primorski svatovi’ na to kako je nastao Linđo i kako mu je izvor bila poskočica.
– Ovaj je događaj, fotografije na http://dubrovacki.hr, ustvari nastavak manifestacije Primorski svatovi koja se održava svake godine i isto tako okupi ovoliko veliki broj plesača i svirača – kaže ponosno Stijepo. Oduševljen je također ulaskom u Guennissovu knjigu rekorda, a ovaj događaj na Stradunu emotivno je doživio jer je ponosan na korijene koje nosi.
Veliki broj inozemnih gostiju pratio je nastup linđovaca na Stradunu. Mnogi od njih su zaplesali, a priključio im se i gradonačelnik Vlahušić.