Otkupljeni laboratorij Tesla je započeo graditi 1901. na zemljištu, čija je površina bila čak 80 hektara, a što mu je omogućio odvjetnik i bankar James S. Warden. Tada najmoćniji američki bankar J. P. Morgan, financirao je projekt s više od 3 milijuna tadašnjih dolara. Poznati Teslin toranj dizajnirao je slavni američki arhitekt Stanford White. Tesla se u novi laboratorij uselio 1902. ali njegovo postrojenje, na žalost, nikada nije dovršeno – srušeno je 1917.

Misija koja traje 18 godina uspješno je okončana. Znanstveni centar Tesla na Wardenclyffeu uspio je skupiti 10 milijuna dolara za otkup čuvenog Teslinog laboratorija, koji se dosad nalazio na terenu u vlasništvu »Agfe«. Sedamdeset godina nakon smrti velikana Nikole Tesle, vijest je objavljena na konferenciji za medije u New Yorku i to u hotelu New Yorker u kojem je znanstvenik živio posljednjih deset godina i gdje je u sobi 3327 umro, 7. siječnja 1943.
Jane Alcorn, predsjednica Znanstvenog centra Tesla najavila je ambiciozan projet stvaranja znanstveno-obrazovanog centra i muzeja na Long Islandu. Upućen je i poziv svima u svijetu, koji vjeruju u znanost da pomognu projekt na zemljištu površine 6,5 hektara.
Gene Genova, potpredsjednica Znanstvenog centra izrazila je oduševljenje uspjehom rekavši: – Ovo je najveći kamen temeljac u gotovo dva desetljeća dugim naporima ne bi li se zaštitio ovaj povijesni i znanstveno važan prostor. Darodavci su se vodili snom i nadom u uspjeh. Veoma smo uzbuđeni što smo konačno uspjeli, što smo sačuvali prostor kojim je koračao i na kome je radio Tesla.
Optimizam da će novac biti prikupljen zahvatio je organizatore prije samo godinu dana, kad je pokrenuta globalna akcija preko interneta, pa se pokazalo da je moderan sistem komuniciranja spasio ostavštinu čovjeka koji je u svoje vrijeme bio više nego znanstvena avangarda, a po mnogo čemu još uvijek je ispred vremena. Na samom početku akcije u samo tjedan dana prikupljeno je više od milijun dolara, a do danas je akcija okupila 33.000 sudionika iz 108 država.
Otkupljeni laboratorij Tesla je započeo graditi 1901. na zemljištu, čija je površina bila čak 80 hektara, a što mu je omogućio odvjetnik i bankar James S. Warden. Tada najmoćniji američki bankar J. P. Morgan, financirao je projekt s više od 3 milijuna tadašnjih dolara. Laboratorij i postrojenje Wardenclyffe nazvano je po darovatelju Wardenu. Poznati Teslin toranj dizajnirao je slavni američki arhitekt Stanford White. Tesla se u novi laboratorij uselio 1902. ali njegovo postrojenje, na žalost, nikada nije dovršeno – srušeno je 1917. godine.
(Novi list)