Svečanom otkrivanju kipa nazočio je veleposlanik RH Joško Paro i generalna konzulica Branika Pazin iz Washingtona iz Washingtona DC, kao i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i Mirjana Piskulić, zadužena u HMI za suradnju s iseljeništvom i HBZ-om u Americi, iz Zagreba

U Glavnom uredu HBZ-a u Americi pred oko 200 uzvanika, 8. travnja, otkriven je i blagoslovljen kip s likom umirovljenog, danas predsjednika emeritusa HBZ-a Bernarda M. Luketicha. Zbog svojih iznimnih zasluga u razvoju HBZ-a, čuvanju i njegovanju hrvatske kulturne baštine, širenju i svjedočenju istine o hrvatskom narodu, posebice pri stvaranju samostalne i suvremene domovine Hrvatske, Glavna uprava HBZ-a na svom proljetnom zasjedanju 2014. donijela je odluku da se izradi brončani kip predsjednika Luketicha i postavi u muzejskim prostorijama.
Posao je preuzela jedna umjetnička (kiparska) tvrtka iz Pittsburgha a brončani odljev je napravljen u Italiji. Prostorija s kipom predsjednika Luketicha nazvana je Predsjedničko krilo HBZ-a, a u njoj su smješteni mnogi suverniri, priznanja i nagrade koje su primili dosadašnji predsjednici Zajednice.
Svečanom otkrivanju kipa nazočio je veleposlanik RH Joško Paro i generalna konzulica Branika Pazin iz Washingtona, kao i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović i Mirjana Piskulić, zadužena u HMI za suradnju s iseljeništvom i Hrvatskom bratskom zajednicom u Americi, iz Zagreba.
Uz nekoliko vrlo zapaženih govora nazočnima se je obratio i Bernard Luketich. Zahvalio je okupljenima i svim odbornicima HBZ na tako velikom priznanju i počasti te istaknuo, da su rezultati njegovog rada i djelovanja u Zajednici plod zajedništva i rada svih članova HBZ-a. Izrazio je nadu da će Zajednica i dalje napredovati i biti od koristi njenom članstvu i hrvatskom narodu.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Ivan Begg