U časopisu Molecular Cell upravo je objavljen rad koji opisuje proteinsko-interakcijsku kartu Receptor Tirozin Kinaza. To su proteini na površini stanica koji kontroliraju rast normalnih ali i tumorskih stanica, te su zbog toga izuzetno interesantni s farmakolškog aspekta. Ovim otkrićem prof. Igor Štagljar i njegov tim znatno olakšavaju stvaranje novih lijekova u borbi protiv najopakije bolesti

U jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa Molecular Cellu upravo je objavljen rad koji opisuje proteinsko-interakcijsku kartu Receptor Tirozin Kinaza. To su proteini na površini stanica koji kontroliraju rast normalnih ali i tumorskih stanica, te su zbog toga izuzetno interesantni s farmakolškog aspekta. Ovim otkrićem prof. Igor Štagljar i njegov tim znatno olakšavaju stvaranje novih lijekova u borbi protiv najopakije bolesti.

Ovo otkriće, za koje su već zainteresirani brojni farmaceutski divovi, sljedećih 10 godina imat će važnu ulogu u pripravljanju novih protutumorskih lijekova. Inače, u svijetu na godinu umre oko 16 milijuna ljudi od raznih oblika karcinoma.

Tim profesora Štagljara do novih saznanja došao je primjenom svoje nove metode “MaMTH” kojom se mogu proučavati otprilike tri tisuće proteina na površini ljudskih stanica, uzročnika 500-tinjak bolesti.

Međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu predvođen hrvatskim molekularnim biologom Igorom Štagljarom otkrio je novi biomarker za karcinom pluća, od kojeg samo u Sjevernoj Americi godišnje umre više od 200.000 ljudi. Riječ je o njihovu najvažnijem otkriću.

Pročitaj više