Zagrepčanin Štagljar od 2005. radi u Centru za istraživanje života Terrence Donnelly Sveučilišta Toronto, a 2012. je proglašen najistaknutijim znanstvenim imigrantom u Kanadi

Hrvatski znanstvenik dr. Igor Štagljar i njegovi suradnici sa Sveučilišta Toronto odgonetnuli su kako funkcioniraju ABC transporteri, važni proteini povezani s nizom bolesti. Ovo otkriće objavljeno je u uglednom časopisu Nature Chemical Biology, a Igor Štagljar (47), profesor na Sveučilištu Toronto i član Kanadske akademije znanosti, komentirao je svoje postignuće za Jutarnji list iz Čilea, gdje se trenutačno nalazi na poziv čileanskog ministarstva znanosti i tehnologije.
Štagljar je rođen u Zagrebu gdje je 1990. diplomirao molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a doktorirao na prestižnom ETH (Švicarski nacionalni tehnološki institut) u Zürichu.
Nakon usavršavanja na Sveučilištu Washington u Seattleu vratio se i kao 35-godišnjak postao najmlađi strani profesor u povijesti Sveučilišta Zürich. Tamo je razvio i patentirao MYTH tehnologiju pomoću koje se mogu pratiti kontakti između ljudskih membranskih proteina, važnih jer su uključeni u nastanak niza bolesti.
Časopis The Scientist 2005. MYTH je proglasio je jednom od 10 vrhunskih tehnologija koje će obilježiti sljedećih 10 godina u molekularnoj biologiji. Na osnovi MYTH tehnologije osnovao je u Švicarskoj biotehnološku kompaniju Dualsystems Biotech, koja uspješno radi već 12 godina i zapošljava 25 znanstvenika.
Štagljar od 2005. radi u Centru za istraživanje života Terrence Donnelly Sveučilišta Toronto, a 2012. proglašen je najistaknutijim znanstvenim imigrantom u Kanadi.

Opširnije