Boravak dvanaestero učenika u prijateljskoj školi u Hrvatskoj je dio projekta, koji je počeo prije dva tjedna razmjenom dviju učiteljica iz Hrvatske. One su u koljnofskoj školi podučavale dvojezične predmete, da učenici bolje nauče hrvatski.

Učenici 4. razreda osnovne škole Koljnofa su krajem veljače otputovali u Buševec u Hrvatskoj na Školu hrvatskoga jezika. Boravak u prijateljskoj školi u Hrvatskoj je dio projekta, koji je počeo prije dva tjedna razmjenom dviju učiteljica iz Hrvatske. One su u koljnofskoj školi podučavale dvojezične predmete, da učenici bolje nauče hrvatski.
Školu hrvatskoga jezika organizira OŠ Mihovil Naković i Hrvatska samouprava Koljnofa jveć po 5. put. Predsjednica seoske samouprave i učiteljica Ingrid Klemešić je rekla da je ova suradnja važna za djecu, jer su tijekom nastave suočeni s hrvatskim jezikom, i ne samo u predmetu Hrvatski.

Po mađarskom zakonu na nastavi mora nazočiti i ugarska učiteljica. Ali samo rijetko se događa, da ona mora prevoditi predavanje učiteljice iz Hrvatske na mađarski jezik.
Dvanaest učenika iz Koljnofa će se u petak vratiti doma. Na programu je, uz hrvatsko podučavanje, i šaroliki program razgledavanja znamenitosti regije u okolici Buševca. Posjet će i glavni grad Hrvatske, Zagreb.
(Hrvatska redakcija ORF-a)