Prvi naftni muzej u Hrvatskoj predstavit će kulturnu i spomeničku baštinu vezanu uz naftnu industriju koja je na ovim prostorima prisutna već stoljećima 

Predstavnici Ine i Ivanić Grada potpisali su sporazum o suradnji na uspostavi muzeja naftnog rudarstva. On bi se nalazio u neposrednoj blizini Ivanić Grada i mogao bi biti otvoren potkraj iduće godine, izvijestili su iz Ine.
Sporazum su na Ininu postrojenju Petica, u blizini Ivanić Grada, potpisali gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš i Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Želimir Šikonja.
Sporazum je glavni preduvjet za osnivanje muzeja naftnog rudarstva. U idućim mjesecima radit će se na pripremi izložaka i postava muzeja. Samo otvorenje, ovisno o dobivanju potrebnih dozvola te pripremi postave, očekuje se potkraj 2015., kada će se prvi put moći pogledati baština naftne industrije u Hrvatskoj, najavljuje se u priopćenju.
Prvi naftni muzej u Hrvatskoj predstavit će kulturnu i spomeničku baštinu vezanu uz naftnu industriju koja je na ovim prostorima prisutna već stoljećima.
Ina, koja ove godine obilježava 50 godina djelovanja, u svojoj bogatoj arhivi raspolaže brojnim predmetima i vrijednostima vezanima uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina, a koji bi mogli postati dio postava muzeja, navode iz Ine.
Napominju kako je upravo u šumi Petica kod Ivanić Grada 1948. izbušena prva naftna bušotina na području jugoistočne Europe, a koju godinu poslije otkriveno je i eksploatacijsko polje Šumećani. Tijekom povijesti s područja Ivanić Grada proizvedeno je oko 6,5 milijuna tona nafte.
Ivanić Grad je Inin partner u nizu projekta, pa je bilo logično da se prvi ovakav muzej osnuje upravo ovdje, istaknuo je Šikonja.
Ivanić Grad kao kolijevka naftnog rudarstva u Hrvatskoj s punim pravom postaje mjesto u kojem će djelovati prvi takav muzej u našoj državi, istaknuo je Javor Bojan Leš.

Iz Ine napominju kako naftni muzeji u svijetu tradicionalno privlače velik broj znatiželjnika i stručnjaka kojima je to još jedna prilika da se upoznaju s poviješću i baštinom.
(HRT)