Početkom rujna počela je nova služba mladog, 29-godišnjeg, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Josipa Levakovića na dužnosti prvog dušobrižnika Hrvatske katoličke misije u Dublinu

Nakon što je nekoliko tisuća Hrvata, većinom Slavonaca, posljednjih godina otišlo ‘trbuhom za kruhom’ u Irsku, za njima sada stiže i prvi hrvatski misionar.
Glas Slavonije piše kako je 1. rujna počela nova služba mladog, 29-godišnjeg, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Josipa Levakovića koji će stupiti na dužnost prvog dušobrižnika Hrvatske katoličke misije u Dublinu.
Sve veći broj Hrvata u Irskoj – procjene su da ih je oko 10 tisuća – stvorio je potrebu za trajnom prisutnošću ‘domaćeg’ svećenika u toj zemlji i potaknuo ovdašnju Katoličku crkvu da ondje osnuje Hrvatsku katoličku misiju (HKM).
Do sada je dušobrižništvo o vjernicima iz Hrvatske u Irskoj vodio pater Ljubomir Šimunović, iz HKM-a u Londonu, a odsada će to na licu mjesta činiti vlč. Levaković kao službeni dužobrižnik za Hrvate.

„Na zajedničkom zasjedanju biskupa Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH bio je i dr. Tomislav Markić, povjerenik za inozemnu pastvu pri HBK-u. Rekao je tada kako je bio u Dublinu i slavio svetu misu te da mu se, s obzirom na populaciju, njezinu brojnost na misi i atmosferu, činilo kao da je na susretu mladih. Uvidio je potrebu za osnivanjem stalne hrvatske katoličke misije, koju dosad u Irskoj nismo imali. Biskupi su razgovarali i uperili tada pogled u našeg nadbiskupa Đuru Hranića, da bi on trebao poraditi na tome, odabrati među ovdašnjim svećenicima nekoga za novu službu, nekoga tko će uspostaviti i proći prve korake HKM-a u Dublinu”, kaže vlč. Levaković, koji u Irsku odlazi s mjesta župnika u župi Kraljice Svete Krunice u Kuševcu.
Inače, većina od desetak tisuća Hrvata u Irskoj došla je s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije, pa to objašnjava i izbor prvog dušobrižnika u Dublinu.
(net.hr)

Pogledajte